‘6° Europska Debata’ – „Migracijske politike u budućnosti EU-a nakon ukrajinske krize – novi izazovi zajedničkoj migracijskoj politici EU-a“

Danas smo sudjelovali u ‘6° Europskoj Debati’ na temu „Migracijske politike u budućnosti EU-a nakon ukrajinske krize – novi izazovi zajedničkoj migracijskoj politici EU-a“ (engl. „The imigration polices in the future of EU after the Ukraine Crise-New Challanges to the EU Common Immigration Policy“) , a svoj doprinos smo dali na temu “Budući izazovi europske krize : stanje u Hrvatskoj i novi izazovi za EU” (engl. „The European crises future challanges: The state of arte in Croatia and new challanges for EU“).

Dario Zorić je, kao predstavnik EUROPE DIRECT Rijeka, pričao o EU i krizi u Ukrajini, pomoći Europske komisije Ukrajini i Ukrajincima, kako su EU i njene zemlje članice primile ukrajinski narod te im omogućile pristup obrazovanju i tržištu rada. Osim toga, naglasio je i kako je energetska neovisnost postala jednom od najvažniji tema u EU.

Osim o EU, pričao je i o Hrvatskoj i Migracijskoj politici Republike Hrvatske te što je sve naša zemlja napravila za izbjeglice iz Ukrajine. Među ostalime, kako je EUROPE DIRECT Zadar pripremio hrvatsko-ukrajinski riječnik za djecu. Također, napomenuo je i što su poduzeli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Za kraj je objasnio kako je rat u Ukrajini promijenio svijet po pitanju ratnih izbjeglica, nestašice hrane, energetske sigurnosti, rasta cijena i inflacije te renesansi NATO-a.

Debata se održala u Općini Skrad koja provodi projekt „Eight Cities for Building our Europe – 8C2C4EU“ iz programa Europa za građane u okviru kojeg uz vodećeg partnera Italiju, sudjeluje još 7 zemalja iz područja cijele Europske unije.