Obilježavanje Dana Europe

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, na godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” iz 1950. godine, a koja se smatra začetkom današnje Europske unije.

Schumanova vizija polazi od novog modaliteta političke suradnje u Europi. Potpisanom deklaracijom uspostavila se Europska zajednica za ugljen i čelik čime se doprinijelo razvitku postojeće industrije i osiguravanju dugoročnog mira među državama Europe. Europska zajednica za ugljen i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Osiguravanje dugoročnog mira u poslijeratnoj Europi bio je već tada ambiciozan cilj Europske unije kakvu poznajemo danas. Važnost nastojanja da se održi mir u Europi danas je opet u prvom planu, kad izražavamo naše jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom.

Godina 2022. u znaku je Europske godine mladih i Konferencije o budućnosti Europe te prilika da mladi i svi ostali građani Europe iznesu svoja mišljenja.

Ovog svibnja institucije EU-a pozivaju vas da sudjelujete u mnogim aktivnostima na internetu i uživo u svim državama članicama EU-a uključujući i Hrvatsku, kao i u domovima institucija EU-a.

Na poveznici saznajte što se na ovogodišnji Dan Europe nudi na internetu i uživo diljem Europe!

EUROPE DIRECT Rijeka također obilježava Dan Europe u razdoblju od 6. do 13. svibnja! Pridružite nam se!!