Komisija pokreće prvu istragu u okviru Instrumenta EU-a za međunarodnu nabavu

Europska komisija je prvi put pokrenula istragu u okviru Instrumenta za međunarodnu nabavu (IMN) kao odgovor na mjere i prakse na tržištu javne nabave medicinskih proizvoda u Kini kojima se europska poduzeća i proizvodi nepravedno diskriminiraju. Dokazi koje je prikupila Komisija upućuju na to da je tržište javne nabave medicinskih proizvoda u Kini sve zatvorenije za europska i strana poduzeća, kao i za proizvode proizvedene u EU-u. To je posljedica mjera koje je uvela Kina kojima se razlikuju lokalna i strana poduzeća te lokalno proizvedeni i uvezeni medicinski proizvodi. Budući da je prethodno izravno i opetovano izrazila zabrinutost kineskim nadležnim tijelima te u nedostatku zadovoljavajućih odgovora ili mjera, Komisija je odlučila riješiti to pitanje Uredbom o IMN-u.

Instrument za međunarodnu nabavu snažan je novi mehanizam za potporu europskim poduzećima na tržištima koja su manje otvorena od naših. Cilj mu je i promicanje otvorenih tržišta javne nabave na globalnoj razini. Otvorenost je ključna za uspjeh poduzeća, potrošače i poticanje inovacija diljem svijeta. Ovaj postupak pokrećemo kako bismo ostvarili jednake uvjete na tržištima javne nabave za proizvođače medicinskih proizvoda s obje strane. Nažalost, naši opetovani razgovori s Kinom o toj temi bili su bezuspješni. Vjerujemo da će ova istraga potaknuti dijalog i pomoći nam da pronađemo obostrano prihvatljiva rješenja.

Izvršni potpredsjednik Komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis

EU snažno zagovara jednake uvjete na međunarodnim tržištima javne nabave. U tom je kontekstu prvi cilj istrage IMN-a poticanje dijaloga među nadležnim tijelima o uklanjanju diskriminacije u javnoj nabavi u korist svih strana. Komisija će razmotriti uvođenje mjera putem IMN-a samo ako se dijalogom ne postigne pravedan sporazum.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.