Komisija je donijela nova pravila za smanjenje prisutnosti arsena u prehrambenim proizvodima. Donošenje nižih dopuštenih količina još je jedan važan korak u ostvarivanju ciljeva europskog plana za borbu protiv raka u pogledu ograničavanja ili uklanjanja karcinogenih kemikalija u hrani. Ta odluka, koja se temelji na znanstvenom izvješću EFSA-e iz 2021., donesena je nakon što su države članice pozvane da prate prisutnost arsena u hrani.

“Danas poduzimamo dodatne mjere za daljnje smanjenje rizika od izloženosti karcinogenim kontaminantima iz našeg prehrambenog lanca. Naši građani žele biti sigurni da je hrana koju jedu sigurna, a nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU-u i dalje najviši u svijetu.“
Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane
Tom će se mjerom smanjiti dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži, a istodobno se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli. Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja EFSA-e u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća. Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnoj vodi, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi. Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim razinama arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminant.
Više informacija dostupno je ovdje.
Europe Direct informacijski centar Rijeka sufinancira Europska unija. Sadržaj Web stranice odgovornost je Riječke razvojne agencije Porin i provedbenih partnera i ne odražava nužno gledišta Europske unije.