Sigurnost na cestama: Komisija predstavila prijedloge za modernizaciju propisa

U okviru politike EU-a za sigurnost na cestama za razdoblje 2021. – 2030. Komisija se ponovno obvezala na svoj ambiciozni cilj da do 2050. na cestama EU-a bude gotovo nula smrtnih slučajeva i teških ozljeda („Vizija nula”) te da se broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda smanji za 50 % do 2030.

Komisija je prošlog tjedna objavila najnovije podatke o sigurnosti na cestama, iz kojih je vidljivo da su smrtni slučajevi i dalje ispod razine prije pandemije, ali napredak je i dalje spor.

Kad je riječ o vožnji u EU-u, Komisija primjenjuje pristup „sigurnog sustava”.

Taj sustav zahtijeva:

  • sigurnu vožnju,
  • sigurnija vozila,
  • sigurniju infrastrukturu,
  • manje brzine i
  • bolju prvu pomoć nakon nesreće.

Stoga je Komisija predstavila prijedloge za modernizaciju propisa o vozačkim dozvolama, uključujući uvođenje digitalne vozačke dozvole valjane u cijelom EU-u i nove odredbe kojima se olakšava prekogranična provedba propisa o sigurnosti cestovnog prometa.

Prošle je godine na cestama EU-a izgubljeno više od 20 000 života, a žrtve su većinom bili pješaci, biciklisti i vozači romobila i motocikala.

Novi propisi poboljšat će sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu i pomoći EU-u da ostvari svoju viziju nulte stope smrtnih slučajeva na cestama EU-a do 2050. Ujedno će vozači biti bolje pripremljeni za vozila s nultim emisijama i za vožnju gradskim cestama po kojima će se kretati više bicikala i vozila na dva kotača. Sigurno je i da će se broj pješaka povećavati. Mladim vozačima omogućit će se stjecanje iskustva u sustavu vožnje uz pratnju – mladi će moći naučiti voziti i dobiti dozvolu s navršenih 17 godina. Osoba koja položi vozački ispit sa 17 godina moći će voziti sama od svojeg osamnaestog rođendana i raditi kao profesionalni vozač čim to određeno radno mjesto dopušta. Time će se rješavati i trenutačni problem manjka vozača.

Tri prijedloga:

  • Modernizirani propisi o vozačkim dozvolama kako bi ceste postale sigurnije i kako bi se pojednostavnio svakodnevni život
  • Djelotvorna prekogranična provedba propisa o sigurnosti cestovnog prometa
  • Zabrana vožnje s učinkom na razini EU-a: kraj nekažnjivosti teških prometnih prekršaja

Što podrazumijevaju ova tri prijedloga možete pročitati ovdje.

Pitanja i odgovori

Informativna brošura (na engleskom jeziku)