Kampus EIT-a: inicijativa za obrazovanje poduzetnika

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) otvara „Kampus EIT-a”, što je nova inicijativa za lakši pristup njegovoj širokoj ponudi obrazovanja i osposobljavanja u kojoj se kombiniraju inovacije i poduzetništvo.

Svi zainteresirani moći će preko sveobuhvatne nove internetske platforme pristupiti raznovrsnim programima za obrazovanje i razvoj vještina koje nude EIT i njegovih devet zajednica znanja i inovacija (ZZI-ji). Prvi tečajevi dostupni na platformi odnose se na klimu, hranu, zdravlje i sirovine kako bi se poduprla tranzicija vještina za zeleniju i prosperitetniju Europu. S vremenom će se dodati još tečajeva da se obuhvate i druge teme, kao što su energetika, digitalizacija, poljoprivreda, proizvodnja, gradska mobilnost ili kultura i kreativnost.

Osim novih tečajeva, u obrazovne aktivnosti Kampusa EIT-a s vremenom će se integrirati i usluge koje su zasad dostupne na različitim internetskim stranicama, a namijenjene su:

  • učenicama srednjih škola, i to u okviru EIT-ova projekta Girls Go Circular, čiji je cilj djevojčicama i djevojkama pomoći da razviju tehnološke i poduzetničke vještine povezane sa zelenom i digitalnom tranzicijom
  • studentima, i to na temelju oznake EIT-a, potvrde o kvaliteti koja se dodjeljuje izvrsnim obrazovnim programima u području inovacija, poduzetništva, kreativnosti i vodstva. U okviru te oznake EIT je sa svojom mrežom od 200 sveučilišta oblikovao 65 diplomskih i doktorskih programa, koje je već završilo više od 4500 polaznika
  • zaposlenim polaznicima, i to putem EIT-ovih tečajeva i radionica za koje se ne izdaju diplome. Do danas je u tim EIT-ovim obrazovnim aktivnostima na internetu sudjelovalo više od 100 000 polaznika. Zaposlenim polaznicima koristit će i ciljani programi za razvoj vještina, uključujući novu inicijativu EIT-a za talente s deep tech kvalifikacijama, kojom se namjerava okupiti milijun talentiranih u području komercijalizacije tehnoloških i znanstvenih inovacija, i Akademiju europskog saveza za baterije, koja surađuje s državama članicama EU-a i partnerima iz sektora baterija na osposobljavanju i usavršavanju 800 000 radnika u cijelom lancu opskrbe baterijama
  • visokim učilištima, i to u okviru inicijative EIT-a za visoka učilišta, koja podupire fakultete u prenošenju kompetencija u području inovacija i poduzetništva. U tu je inicijativu trenutačno uključeno 50 projekata, u kojima sudjeluje više od 290 visokih učilišta i 300 neakademskih organizacija. Samo 2021. u tim je projektima osposobljeno više od 9900 studenata i članova akademskog i neakademskog osoblja te je potporu primilo više od 310 start-up i scale-up poduzeća.

Većina programa za učenike i studente bit će besplatna, a za stručnije tečajeve i programe bit će potrebno platiti određenu naknadu.

“Kampus EIT-a zamislili smo kao središnju točku za učenike, studente i zaposlene koji žele produbiti svoje znanje o različitim temama, a da to bude povezano s inovacijama i poduzetništvom. Osposobljavanje preko Kampusa EIT-a proširit će im horizonte u područjima koja su posebno važna za našu budućnost. Želja nam je pomoći i studentima i zaposlenim polaznicima da rade na svojem znanju jer su itekako važna karika u europskoj digitalnoj i zelenoj tranziciji.”

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

Kontekst

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) neovisno je tijelo EU-a koje jača inovacijske sposobnosti Europe. Podupire razvoj dugoročnih i dinamičnih europskih partnerstava među vodećim poduzećima, istraživačkim laboratorijima i visokim učilištima. Ta se partnerstva nazivaju EIT-ovim zajednicama znanja i inovacija (ZZI-ji EIT-a). Svaki ZZI nastoji pronaći rješenja u određenom globalno važnom području, od klimatskih promjena i održive energije do zdravog života i hrane.

Poduzetničko obrazovanje jedan je od temelja aktivnosti EIT-a i ZZI-jeva, uz osnivanje poduzeća, usluge ubrzanja poslovanja i inovacijske projekte. U proteklih je deset godina zajednica EIT-a osmislila široku lepezu najsuvremenijih obrazovnih programa.

Inicijativa za Kampus EIT-a pridonosi planiranoj Europskoj godini vještina tako što promiče razvoj vještina i usklađivanje s potrebama tržišta rada.

Više informacija

Informativni članak o Kampusu EIT-a

EIT-ovo priopćenje za medije