Obilježili smo Dan medijske pismenosti!

Mediji su sredstvo putem kojeg svijet komunicira, preko njih informacije dolaze do nas, na temelju njih stvaramo vlastite zaključke i formiramo mišljenja. No ipak, rijetko se zapitamo koliko su informacije koje do nas dolaze istinite i koliko možemo vjerovati kojem izvoru odnosno mediju. Zato je važno raspravljati o medijima i preispitivati njihovu ulogu, a upravo smo s tom idejom organizirali interaktivno predavanje i radionicu Mediji danas

Na događaju koji se održao 26.4.2024. godine u glavnoj konferencijskoj sali Proizvodnog parka Torpedo sudjelovali su učenici iz različitih srednjih škola riječkog i okolnog područja. Upravo se srednjoškolci smatraju najranjivijom skupinom podložnom dezinformiranju budući da se dominantno informiraju preko društvenih mreža pa je cilj bio kroz dvosatni program ustvrditi je li tome tako te na koji se način mogu obraniti od mogućim internetskih prijetnji. 

Program je započeo uvodnim predavanjem o medijima i medijskoj pismenosti u kojemu su učenicima dane smjernice i trikovi kako na vrijeme razotkriti dezinformacije. Predstavljena je kratka povijest razvoja masovnih medija gdje su u sklopu interaktivne radionice mogli dati svoja mišljenja vjeruju li više tradicionalnim (tisak, radio, televizija) ili suvremenim (internet, društvene mreže, influenceri) medijskim kanalima. Program događaja završio je radionicom koja je za ulogu imala preispitati društvene mreže i influencere kao glavne medijske faktore među mladima.

Učenici su pokazali veliku aktivnost u interaktivnim radionicama te su jasno izrazili svoja mišljenja. Rasprava i druženje nastavili su se i nakon kraja službenog programa kada im je predstavljen proizvodni park Torpedo kroz kratki obilazak.