Suzbijanje monopola: Komisija nadogradila alat eLeniency kako bi poduzećima omogućila internetski pristup dokumentima o pokajničkim programima i postupcima nagodbe

Europska komisija nadogradila je svoju internetsku platformu „eLeniency” kako bi poduzećima koja sudjeluju u postupcima povezanima s kartelima i suzbijanjem monopola omogućila jednostavan i siguran internetski pristup dokumentima. U toj novoj verziji omogućuje se učinkovita interakcija sa strankama, a alat je prilagođen današnjim novim metodama rada.

Platforma eLeniency, koja je uvedena 2019. kao jednosmjerni alat, omogućuje poduzećima i njihovim pravnim zastupnicima da putem interneta dostavljaju izjave i dokumente u okviru pokajničkih programa i postupaka nagodbe u slučajevima kartela i postupaka suradnje u slučajevima koji nisu povezani s kartelom. Dosad je, međutim, pristup dokumentima na koje se primjenjuje posebna zaštita, npr. korporativnim izjavama, bio moguć samo u fizičkim prostorijama Komisije.

Nova dvosmjerna verzija alata eLeniency omogućit će Komisiji jednostavan i siguran internetski prikaz dokumenata. Stoga stranke više neće morati dolaziti u prostorije Komisije kako bi imale pristup raznovrsnim dokumentima i informacijama iz pokajničkih programa, postupaka nagodbe u slučajevima kartela i postupaka suradnje koji nisu povezani s kartelom ni kako bi im se dostavili ti dokumenti i informacije.

Konkretno:

  • Kad je riječ o zahtjevima za pokajničke programe, korisnicima alata eLeniency, kao što su poduzeća i njihovi pravni zastupnici, mogu se dostavljati dopisi i odluke u kontekstu zahtjeva za oslobađanje od kazni ili smanjenje kazni, uključujući zahtjeve za informacije podnesene na temelju Obavijesti Komisije o oslobađanju od kazni i smanjenju kazni.
  • Kad je riječ o postupcima nagodbe u slučajevima kartela ili postupcima suradnje u slučajevima koji nisu povezani s kartelima, eLeniency se može koristiti za odobravanje pristupa dopisima, odlukama i drugim dokumentima, kao što su odluke o pokretanju postupka, obavijesti o preliminarno utvrđenim činjenicama itd., ili za dostavljanje tih dokumenata.
  • Kad je riječ o pristupu spisima Komisije u njezinim prostorijama, eLeniency sada omogućuje Komisiji da odobri internetski pristup korporativnim izjavama i drugim materijalima o pokajničkim postupcima, koji su dosad bili dostupni samo u njezinim fizičkim prostorijama.

Pristup alatu eLeniency ograničen je na korisnike koje je Komisija prethodno pojedinačno ovlastila. U pogledu povjerljivosti i pravne zaštite alat nudi ista jamstva kao i klasični postupak u fizičkim prostorima Komisije. Zbog toga su svi podaci koji se prikazuju putem alata eLeniency sigurni, a sve funkcije kopiranja, ispisa ili preuzimanja onemogućene su.

Alat eLeniency trenutačno se upotrebljava na dobrovoljnoj bazi. Ako to žele, poduzeća i njihovi pravni zastupnici mogu i dalje koristiti usmeni postupak za davanje izjava ili pristupati informacijama u prostorijama Komisije.

Kontekst

Od svojeg uvođenja alat eLeniency u velikoj je mjeri zamijenio prethodnu praksu davanja usmenih korporativnih izjava u prostorijama Komisije u Bruxellesu te je tijekom razdoblja ograničenja kretanja zbog koronavirusa omogućio neometano odvijanje pokajničkog programa.

Alat eLeniency dostupan je 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Dodatne informacije o tehničkim zaštitnim mjerama i uputama za pristup sustavu i njegovu upotrebu dostupne su na internetskim stranicama Komisije o tržišnom natjecanju.