[DOGAĐANJE] WOMEN’S WEEKEND

Koliko su žene danas stvarno ravnopravne u društvu i što se može poduzeti kako bi se poboljšao njihov položaj?

To je glavna tema Women’s Weekenda, konferencije koja se održava od 7. do 10. ožujka 2024. u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art kvarta u Rijeci.

Konferencija predstavlja priliku za okupljanje i zajedničko dijeljenje iskustava, inspiracije i podrške među ženama različitih područja djelovanja. Tijekom puna tri dana organizirana su inspirativna predavanja, interaktivne radionice te panel diskusije, stvarajući prostor za učenje i rast. Konferencija će okupiti istaknuta imena regionalne i svjetske scene s ciljem doprinosa jačanju ravnopravnosti žena.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci ovogodišnji je partner konferencije “Women’s Weekend“ nastavnu čemu je poludnevni program u četvrtak 7. ožujka 2024. besplatan. Tema je “Za Europu rodne ravnopravnosti”, a druženje se odvija u MMSU u Rijeci od 14 do 19 sati. Ovaj je „nulti dan“ sadržajno i tematski usmjeren na postignuća Europske komisije u području ravnopravnosti. Uključuje razgovore posvećene pitanju ravnopravnosti iz znanstvene, gospodarske, medijske, ali i diplomatske perspektive, a bit će riječi i o ženskom poduzetništvu s osobitim naglaskom na ravnoteži između privatnog i poslovnog života.  

Posjetitelji će imati priliku čuti izlaganja i osvrte voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj (v.d) i voditeljice medija Andreje Čović Vidović, voditeljice komunikacijskog tima Predstavništva Carmen Gruber, a na temu NextGenerationEU i viših ekonomskih savjetnica u Predstavništvu Komisije Judite Cuculić Župa i Hane Huzjak.

U ime Sveučilišta u Rijeci govore prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveucilista u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Adrijana Martinović s Katedre za europsko javno pravo, prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo, izv. prof. dr. sc. Dalida Rittosa s Katedre za kazneno pravo, kao i Daria Glavan Šćulac, dipl. iur., s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci;  izv. prof. dr. sc. Ana Marija Sikirić Simčič s Ekonomskg fakulteta te dr. sc. Brigita Miloš, iz  Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ispred Veleučilišta PAR iz Rijeke raspravama će se pridružiti dr. sc. Gordana Nikolić

Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice i Kristijan Kevešević, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, govorit će u ime pravobraniteljskih institucija Republike Hrvatske, a publici će se obratiti i Tarja Krehić kao predstavnica Hrvatske udruga žena u pravnoj profesiji, dok će Danica Kragic Jensfelt, robotičarka i AI profesorica, govoriti o rodnim pitanjima u području umjetne inteligencije.

Događanje će svojom perspektivom o rodnoj ravnopravnosti upotpuniti i H. E. William de Baets, veleposlanik Kraljevine Belgije u Hrvatskoj, te H.E. Jessica Blitt, veleposlanica Kanade u Hrvatskoj, a rasprave moderiraju Nevena Rendelli, Ida Prester i Petar Štefanić.


Svoj dolazak na događanje 7. ožujka molimo potvrdite na comm-rep-zag-media@ec.europa.eu do kraja dana 6. ožujka.