Fažana Media Fest 2022: medijske i novinarske slobode te uloga žena u medijima važni su trajni prioriteti Europske komisije

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev otvorio je u ponedjeljak 5. rujna 2022. četvrti po redu međunarodni multimedijalni novinarski festival Fažana Media Fest, ove godine tematski usmjeren na ulogu žena u medijima.

U svom govoru na otvorenju festivala Zlatev je izjavio:

Zbog fokusa na žene i medije, ove nam je godine dvostruko važno partnerstvo s Fažana Media Festom. Mediji su stup europske demokracije, a rodna ravnopravnost i uključivost temeljne vrijednosti EU-a, na samome vrhu političkih prioriteta Komisije.“

Pritom je najavio i skoro donošenje Europskog akta o slobodi medija kojim će se povećati transparentnost, neovisnost i odgovornost pri djelovanju koja utječe na medijska tržišta, medijsku slobodu i pluralizam u Uniji. Istaknuo je i angažirano djelovanje Unije protiv zlouporabe sudskih postupaka (SLAPP tužbe) koja za cilj ima ušutkati novinare i aktiviste za ljudska prava kako bi ih se ušutkalo i obeshrabrilo od ukazivanja na nepravilnosti štetne po javni interes.

Na važnost ovih akata Komisije za novinare i medije u Europi osvrnuli su se i sudionici panela “Žene i mediji danas“ u organizaciji Europske komisije: Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara, profesor novinarstva na Sveučilištu u Ljubljani i stručnjak za medije Marko Milosavljević te Radka Bečeva, voditeljica odnosa s članicama Europske unije radiotelevizija (European Broadcasting Union) za srednju i istočnu Europu. Predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever spomenula je čak 439 tjelesnih i pravnih napada na novinare i medijske djelatnike u članicama Unije samo u 2021. godini. Radka Bečeva kao predstavnica Europske unije radiotelevizija istaknula je kako javni servisi i dalje nose veliku odgovornost za podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti žena diljem Europe. Profesor novinarstva Marko Milosavljević naglasio je pak rastuću ulogu online medija kod formiranja stavova mladih generacija o ulozi žena u medijima i društvu.

Snimku panela „Žene i mediji danas“ s Fažana Media Festa 2022. pogledajte na YouTube kanalu Europske komisije u Hrvatskoj.

Kontekst

Četvrti po redu Fažana Media Fest organizira Centar za istraživačko novinarstvo u suradnji s Općinom Fažana, Turističkom zajednicom Fažana i udrugom Informo. U tjedan dana festivala u Fažani će se održati 12 tematskih rasprava i predavanja, 4 projekcije dokumentarna filma, 4 glazbene večeri, 3 izložbe, 2 radionice i 1 ulični performans.

Sve informacije o programu i sudionicima nalaze se na ovoj poveznici.