Održani TORPDO DAYS 5 + 22

Danas, 3. listopada 2023. godine, u Proizvodnom parku Torpedo održano je još jedno Torpedo Days događanje. Događanje smo organizirali s Riječkom razvojnom agencijom Porin i Gradom Rijekom – Upravnim odjelom za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte.

Ovoga puta su se predstavnici privatnog i javnog sektora okupili pod nazivom Torpedo Days 5 + 22. Ovo Torpedo Days događanje je 5. izdanje, a obilježeno je i 27 godina postojanja Riječke razvojne agencije Porin.

Prisutnima su se obratili direktor Riječke razvojne agencije Porin, Dario Zorić te gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin
Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke

Predstavljena je jedinstvena platforma 3D printing hub Hrvatska gdje po prvi put, u ovoj industriji, snage udružuju tri razvojna centra iz Rijeke, Osijeka i Čakovca odnosno Proizvodni park Torpedo, BIOS i Metalska jezgra. Platformu su predstavili Mario Šercer (Metalska jezgra Čakovec), Jean-Pierre Maričić (BIOS Osijek) te Dario Zorić. Vjeruju kako će zajedno pružiti poduzetnicima bolju, kvalitetniju i bržu uslugu, a što sve nude možete pronaći na 3D printing hub Hrvatska.

Jean-Pierre Maričić, BIOS Osijek
Mario Šercer, Metalska jezgra Čakovec
Matjaž Milfelner, Tecos, Celje

Riječka razvojna agencija Porin partner je u projektu „Optimisation of Production by 3D printing“ – 3DOP vrijednom 14 milijuna eura te financiranim iz novog Interregional Innovation Investments odnosno I3 instrumenta Europske komisije. Projekt i njegove glavne ciljeve predstavili su Matjaž Milfelner (Tecos, Celje) i Dario Zorić. Projekt se temelji na četiri ‘paketa investicijskih projekata’ koji će razviti tehnička rješenja u ciljanim područjima primjene: 3D print metala, 3D print elektronike, 3D print u stomatološkoj industriji te automatizacija aditivne proizvodnje. Jedna od pilot linija biti će uspostavljena i u Porinu. Projektom se planira uspostaviti inovacijski ekosustav za izgradnju održivih investicijskih lanaca projekata bliskih tržištu.

Proizvodna industrija je glavni pokretač industrijskih inovacija, otvaranja radnih mjesta i rasta u Europi. Vizija Europske unije je da će Europa predvoditi inovacije u proizvodnji, a imajući tu misiju na umu osnovani su i HUB-ovi diljem Europe da okupe sve dionike koji rade u proizvodnji i podrže ih kroz edukaciju, međusobno povezivanje i inovacijske projekte. Takav HUB osnovan je i u Zagrebu te ga je prisutnima predstavio voditelj dr.sc. Miro Hegedić. Prisutnima je predstavio i koje prilike za poduzeća koja inoviraju u području proizvodnje se nude kroz EIT Manufacturing Hrvatska.

dr.sc. Miro Hegedić, voditelj EIT Manufacturing Hrvatska

Ova godina je Europska godina vještina te se sagleda nesrazmjer između vještina koje posjeduje radna snaga i vještina koje su trenutno potrebne na tržištu rada. Osim toga, želi se istaknuti kako se taj nesrazmjer može ukloniti cjeloživotnim učenjem, kontinuiranim radom i razvojem svakog od nas. U panelu „Mladi u proizvodnoj industriji“ okupili su se Dorjan Cindrić (projektni menadžer, Exevio d.o.o.), Karlo Džafić (osnivač startup-a Hartera Robotics) te Daniel Đuranović (koordinator za inkubatore proizvodnih djelatnosti i tehnološkog laboratorija, Riječka razvojna agencija Porin) koji su odgovorili na pitanja zašto rade u proizvodnoj industriji, koji su im najdraži projekti i gdje se vide u budućnost te kako do toga misle doći. Poručili su onima mlađima od sebe, ali i onima koji žele promijeniti svoju karijeru da slijede svoje interese jer će tako uvijek biti entuzijastični u svom radu.

Moderator Dario Zorić i panelisti Dorjan Cindrić, Karlo Džafić i Daniel Đuranović

Na kraju događanja, koordinatori Proivodnog parka Torpedo proveli su zainteresirani kroz tehnološki laboratorij te demonstrirali industrijsku opremu za aditivnu tehnologiju (3D skener, 3D printere i opremu za 3D modeliranje).

Sutra, 4. listopada, održava se INVESTOR DAY na kojem će poduzetnici imati priliku predstaviti svoje ideje pred investicijskim fondovima South Central Ventures, Fil Rouge Capital i Silicon Gardens.