Održana konferencija INSPIRA LEADER

Od 21.-23. travnja 2022. u Opatiji se u organizaciji EUROPE DIRECT Rijeka, a u suradnji s  LEADER mrežom HrvatskeLAG-om “Terra liburna” i LAGUR-om Vela vrata, održala konferencija INSPIRA LEADER s ciljem informiranja i predstavljanja  znanja i iskustava o tranziciji prema zelenim, održivim i otpornim zajednicama za građane iz ruralnih područja RH.

Istaknutim temama nastojalo se potaknuti mlade usredotočenju na podatke, tehnologije i infrastrukturu u jačanje digitalne tranzicije te podržavanju prijelaza na gospodarstvo s malim udjelom ugljika i promicanju prilagodbe na klimatske promjene, prevenciju opasnosti i upravljanje, osigurava očuvanje i zaštitu okoliša te promicanju učinkovitosti resursa svojih ruralnih područja. Interaktivnom radionicom o mogućnostima kreiranja intervencija u okviru Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova i FLAG-ova istaknuti važnost podržavanja zelene i digitalne tranziciju u ruralnim i ribarstvenim zajednicama.

INSPIRA LEADER – kao svojevrstan salon zelenih i digitalnih ideja bio je mjesto susreta organizatora malih lokalnih zajednica, prvenstveno lokalnih akcijskih grupa, s potpornim i znanstveno-istraživačkim organizacijama, te poduzetnicima koji mogu ponuditi rješenja aplikativna u ruralnim prostorima.

Na konferenciji su se okupili predstavnici LAG-ova, FLAG-ova, njihovi dionici (prvenstveno jedinice lokalne samouprave), poduzetnici te predstavnik Ministarstva poljoprivrede Ivan Ciprijan kao relevantni dionici zainteresirani za uvođenje inovativnih zelenih tehnologija, digitalizaciju i korištenje obnovljivih izvora energije.

Pozdravni govori

Na početku prvog dana konferencije, 21. travnja 2022. godine, prisutne su pozdravili Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije PORIN, Bojana Markotić Krstinić, tajnica LEADER mreže Hrvatske, Tomislav Lesinger, predstavnik Grada Opatije, Mladen Brajan, predstavnik Primorsko-goranske županije te Ivan Ciprijan, predstavnik Ministarstva poljoprivrede.

Ivan Ciprijan predstavio je Viziju i strateški ciljeve strategije poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede RH. Zatim je Doris Sošić predstavila Europski zeleni plan te Obilježavanje Europske godine mladih. Predstavljeni su i projekti Poduzetnički inkubator Hubbazia – Kako stvaramo inovacije,Tomislav Lesinger (Grad Opatija), ENERGANA – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, Jana Sertić (pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke) te Kastav Smart City – Pametno življenje u Kastvu, Renato Stanković (voditelj projekta, Grad Kastav) i Matea Cavrić (voditeljica KASPI-kastavski poduzetnički inkubator, Grad Kastav). Matija Bumbak, direktor DIH Agrifood Croatia – Innovation Hub For Digital Transformation, predstavio je Inovacije u prehrambenom sektoru – kako iskoristiti prilike koje se nude. Zatim je Dalia Matijević, voditeljica službe stručnih poslova u Parku prirode Učka, predstavila Značaj i ulogu zaštićenih područja u razvoju ruralnih zajednica – Park prirode Učka. Nakon čega su predstavljena još dva projekta i to PRISMI PLUS, Interreg MED kojeg je predstavio Antun Pfeifer, asistent na projektu Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu te INSULAE – Samoodrživi energetski otok Unije kojeg je predstavio Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije KVARNER.

Na kraju prvog dana održana je panel rasprava Perspektive zelenog poduzetništva u ruralnim prostorima – prilika za mlade kojom je moderirala Doris Sošić, a panelisti su bili:

  • Dalia Matijević, Park prirode Učka
  • Mladen Brajan, Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije
  • Matija Bumbak, DIH Agrifood Croatia
  • Anđela Cvjetković, LAG Terra Liburna

U raspravu su se, svojim pitanjima i komentarima, uključili i ostali sudionici konferencije.

Drugi dan konferencije, 22.travnja 2022., započeo je prezentacijom Podrška zeleno-plavoj i digitalnoj tranziciji putem strategija LAG-ova i FLAG-ova koju su održale Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a Terra Liburna i LEADER mreža Hrvatske i Eliana Zec Solina, voditeljica FLAG-a Vela vrata.

Uslijedilo je predavanje Ranka Milića, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA, na temu LAG 2.0 – LAG-ovi/FLAG-ovi kao lokalni inovacijski centri. Damir Juričić, zamjenik predstojnika Centara za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, održao je prezentaciju Učinci projekta razvoja mreže brzih punionica za mala plovila te zamjena postojećih pogonskih motora električnim na prirodu i gospodarstvo mjesta uz more. Uslijedila je prezentacija Ericsson e-Environment portfelj – Važnost digitalizacije okolišnih podataka (set aplikacija za održivo planiranje i upravljanje okolišem) koju je održao Hrvoje Bek, Ericsson Nikola Tesla d.d. Damir Medved, Ericsson Nikola Tesla d.d. i Energetska zajednica Drenova, predstavio je Primjenu naprednih tehnologija u ruralnim područjima u kontekstu Pametnih sela. Zatim je Saša Ukić, direktor u 3.t Cable d.o.o. i RUNE Network, predstavio Oblikovanje digitalne (r)evolucije u ruralnim područjima – podizanje razine dostupnosti i kvalitete informacijsko-komunikacijske infrastrukture na ruralnim područjima te je za kraj Tina Ragužin, projektni menadžer u 3t cable d.o.o. predstavila Pregled izvora financiranja projekata OIE.

Na kraju drugog dana održana je panel rasprava Holistički pristup razvoju pametnih i otpornih ruralnih zajednica kojom je moderirala Anđela Cvjetković, a panelisti su bili:

  • Damir Medved, Ericsson Nikola Tesla d.d.
  • Saša Ukić, 3.t Cable d.o.o., RUNE Network
  • Damir Juričić, Centar za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci
  • Ranko Milić, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA
  • Bojana Markotić Krstinić, LEADER mreža Hrvatske


U raspravu su se, svojim pitanjima i komentarima, uključili i ostali sudionici konferencije, uključujući Ivana Ciprijana, predstavnika Ministarstva poljoprivrede.

Za vrijeme trajanja cijele konferencije postavljen je Salon zelenih i digitalnih ideja u kojem su se predstavili: myWater Tehnologies, Poduzetnički inkubator Grada Opatije – Hubbazia, Prismi plus (Interreg MED), KASPI – poduzetnički inkubator Grada Kastva, projekt INSULAE – Pametni otok Unije, Ericsson Nikola Tesla d.d.  , 3t.cable, RUNE Hrvatska, Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Održivo poslovanje).

Treći dan konferencije, 23. travnja 2022., sudionici su imali priliku posjetiti Centar za posjetitelje Parka prirode Učka. Sudionike su primile Dalia Matijević, voditeljica službe stručnih poslova u Parku prirode Učka te Doris Kramarić, stručna savjetnica za marketing Parka prirode Učka. Predstavile su Park prirode Učka te provele sudionike po Centru za posjetitelje.

Time se završila konferencija INSPIRA LEADER.

Prezentacijama i raspravama sudionicima konferencije predstavile su se prilike i osnovne programske smjernice EU za postizanje ciljeva Europskog Zelenog plana i Zajedničke poljoprivredne politike kroz poticanje i dijeljenje znanja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi i ruralnim područjima, istaknula se i važnost tranzicije ruralnih zajednica u otporne zajednice posvećene održivom ili regenerativnom zelenom rastu i energetskoj neovisnosti koristeći digitalne alate, predstavila su se praktična rješenja, inovativni proizvodi i usluge, ideje, primjer dobre prakse i postojeće inicijative koje će LAG-ovi imati prilike podržati u svojim novim Lokalnim razvojnim strategijama, te su dane opće smjernice za kreiranje intervencija sukladnih potrebama svojih područja i stanovnika, a u smjeru facilitacije zelene i digitalne tranzicije u ruralnim područjima, te su predstavljene mogućnosti za financiranja aktivnosti usmjerenih na zeleno-plavu i digitalnu tranziciju putem operacija u okviru LRS LAG-ova i FLAG-ova, a posebno usmjerenih na mlade.

Zahvaljujemo se svim suorganizatorima i sudionicima konferencije te se veselimo budućim događanjima!