Poslužili smo ERASMUS+ meni

U svrhu proslave Erasmus dana koji se ove godine obilježavao od 9. do 14. listopada 2023., okupili smo u suradnji s Riječkom razvojnom agencijom Porin u Proizvodnom parku Torpedo, korisnike Erasmus+ programa u raznim područjima te u sljedovima predstavili iskustva i otkrili mogućnosti koje nam pruža ovaj program!

Za predjelo smo poslužili panel raspravu na kojoj su sudjelovali Petra Zaninović (ERASMUS+ i CEEPUS koordinatorica Ekonomskog fakulteta u Rijeci), Madlen Zubović (knjižničarka Prometne škole Rijeka), Antonio Šimanić (učenik Prometne škole Rijeka) te Petra Katana (voditeljica odjela za EU projekte i međunarodnu suradnju u Ustanovi za obrazovanje odraslih Dante). Panelisti su prisutnima kroz razgovor uz kavu predstavili svoja iskustva sudjelovanja u mobilnosti koje omogućava Erasmus+ program, probleme s kojima su se susreli te kako su ih riješili, a na kraju i zašto bi preporučili drugima da sudjeluju u Erasmus+ programu.

Za glavno jelo su u interaktivnom okruženju predstavljeni projekti financirani iz Erasmus+ programa. Projekt Mind over Metter predstavila je Zagorka Prce Veseli (direktorica Centra za tehničku kulturu Rijeka) koja je aktivirala prisutne radionicom koristeći MOM kartice kreirane u sklopu projekta.

Projekt namijenjen razvoju vještina upravljanja karijerom – Fast Track, predstavila je Ana Jerković (voditeljica projekta iz Riječke razvojne agencije Porin). Prisutni su kroz kviz imali prilike otkriti više o svojim vještinama upravljanja karijerom.

Lucija Kero (savjetnica za mlade Grada Rijeke) predstavila je projekt Grad po mjeRI mladih i kako se mladi mogu uključiti u kreiranje aktivnosti i sadržaja koji ih zanimaju.

Kako izreka kaže „U zdravom tijelu, zdrav duh!“, da bi mogli razvijati svoje vještine, sudjelovati u raznim aktivnostima dobro je baviti se i sportom. Tako je, Iris Španjol (odjel za EU projekte, Riječki sportski savez) predstavila Erasmus+ projekte u području sporta i kako se uključiti u njih.

Kao šećer na kraju, za desert, EUROPE DIRECT Rijeka i CTK su predstavili inicijativu DiscoverEU te pokazali prisutnim mladima kako do prilike da otkriju raznolikost Europe, uče o njezinoj kulturnoj baštini i povijesti te da se druže s ljudima iz cijele Europe!

Na događanju su bili prisutni predstavnici srednjih škola, fakulteta, udruga, stručnjaka u području obrazovanja odraslih te učenici i studenti.

Drago nam je što je ovo događanje, a i program Erasmus+, prepoznat na našem području te da je ovo događanje polučilo brojnim suradnjama među sudionicima što je odličan primjer da ovakvi susreti dobro utječu na povezivanje svih sektora društva

Veselimo čuti o budućim projektima i iskustvima s razmjena!