Proslavili smo Dan Europe!

Svake je godine 9. svibnja prilika za prisjećanje začetaka Europske unije. To je dan koji označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” i dan kada je nastala ideja o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

I ove smo godine, nizom aktivnosti slavili mir i jedinstvo.

U srijedu, 8. svibnja, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, Dubravka Šuica, posjetila je Rijeku s temom „Demokracija i demografija u Europskoj uniji – postignuća i izazovi“. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, postignuća i prilike koje je iskoristila Rijeka kroz projekt Europska prijestolnica kulture, predstavio je direktor Nenad Antolović vođenim posjetom Dječjoj kući uz Ivu Marčelju, organizatoricu programa u Dječjoj kući. Potpredsjednica Šuica je iznimno oduševljeno navela da prvi put vidi kuću namijenjenu isključivo djeci, a posjetila je svih 27 država članica Europske unije.

Na sam dan Europe, 9. svibnja, pridružili smo se događanju proslave Dana Europe u organizaciji Europske Komisije i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U Kući Europe, poslušali smo panel raspravu “Panel građana – pogled iz Hrvatske”, a kasnije smo se pridružili bogatom programu na Europskom trgu koji je uključivao EU sings, EU cinema i mnoštvo drugog sadržaja.

U petak, 10. svibnja, smo sudjelovali na javnoj tribini „Europa nas povezuje: kako EU projekti utječu na razvoj regije i kvalitetu života građana?“ kojom su Primorsko-goranska županija i Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije Prigoda obilježili Dan Europe. Direktor Antolović se pridružio kao panelist raspravi na temu „Potrebe mladih u EU“.

Fotografija: www.prigoda.hr

Obilježavanje ovogodišnjeg Dana Europe zaključili smo druženjem s poduzetnicima iz oba naša poduzetnička inkubatora kroz interaktivni kviz koji nam je pokazao koliko znamo o EU i njenim institucijama. Događaj s redom smijeha, zanimljivih dosjetki i novih informacija zaključen je podjelom nagrada najuspješnijim timovima kojima čestitamo i ovim putem na pokazanom znanju!