Komisija objavila nove smjernice za dobrobit i mentalno zdravlje mladih i nastavnika

Na početku Europskog tjedna mentalnog zdravlja Komisijina Stručna skupina za dobrobit u školama danas je objavila dva nova skupa smjernica za tvorce obrazovnih politika, ravnatelje škola i edukatore kako bi im se pomoglo u suočavanju s izazovima povezanima s dobrobiti i mentalnim zdravljem mladih i nastavnika. Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, predstavit će smjernice tijekom današnje rasprave o nedostatku nastavnika u okviru Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

Izvješća o sve lošijem stanju dobrobiti i mentalnog zdravlja učenika i nastavnika razlog su za zabrinutost. Vjerujem da će te sveobuhvatne smjernice znatno poboljšati stanje u školama diljem Europe. Zajedno postavljamo temelje za zdravije i uključivije obrazovno okruženje.

Iliana Ivanova, povjerenica Europske komisije

U smjernicama se predlaže da se dobrobit u školi rješava na sveobuhvatan i integriran način s velikim naglaskom na prevenciji. Naglašavaju potrebu za pružanjem dodatnih sredstava učiteljima i nastavnicima kako bi im se omogućilo da zaštite svoju dobrobit, kao i potrebu za izgradnjom snažnih mreža u kojima se integriraju lokalni dionici, zdravstveni i socijalni sektor, ali i visoko obrazovanje, organizacije mladih i obitelji.

Stručna skupina Komisije za dobrobit u školama osnovana je radi izrade političkih preporuka i smjernica utemeljenih na dokazima u okviru inicijative „Putevi do školskog uspjeha” za europski prostor obrazovanja. Očekuje se da će izvješće biti objavljeno ove jeseni i sadržavat će detaljniju verziju smjernica s popratnim istraživačkim dokazima, dodatnim praksama i praktičnim savjetima kako bi se osiguralo da učinkovito dopru do škola u Europi.

Više informacija o novoobjavljenim smjernicama dostupno je ovdje. Dodatne informacije o potpori dobrobiti i mentalnom zdravlju putem obrazovanja u europskom prostoru obrazovanja dostupne su ovdje.