Europska unija produljila postojeći sustav besplatnog roaminga do 2032. godine za putnike EU uz nove prednosti

Ugovor vezan za besplatni roaming sklopljen između država članica EU-a i Europskog parlamenta istječe u lipnju 2022. godine te je novom uredbom ugovor produljen do 2032. godine i stupa na snagu 1. srpnja 2022.

Roaming „kao kod kuće“ omogućuje građanima EU slanje poruka, pozive i korištenje mobilnih podataka tijekom putovanja unutar Europske unije bez dodatnih troškova te uz jednaku kvalitetu koju imaju u matičnoj zemlji. Jedna od prednosti je i bolji pristup prema hitnim službama neovisno o tome gdje se nalaze u Europi te pravo na jasne informacije u slučaju kada bi usluga koju koriste u roamingu mogla uzrokovati nenamjerne dodatne naknade.

Novom uredbom pristižu nove pogodnosti:

  • veća kvaliteta za potrošače
  • sprečavanje neočekivano visokih naknada
  • bolja informiranost i bolji pristup komunikaciji prema hitnim službama
  • osiguravanje održivosti za operatore: niže gornje granice veleprodajnih cijena.

Većom kvalitetom za potrošače se podrazumijeva da će korisnici imati pristup istoj kvaliteti kao što imaju i  svojoj državi. Ukoliko koriste 5G usluge, moći će koristiti 5G usluge i u roamingu gdje god one budu dostupne.

Pozivi tijekom putovanja upućeni službama za korisnike, službama za tehničku pomoć ili osiguravajućim društvima su obično besplatni ili jeftiniji kada se  obavljaju iz matične zemlje, no novom uredbom su operatori obvezni na odgovarajući način obavijestiti svoje korisnike o takvim dodatnim naknadama u inozemstvu. Novom uredbom jamči se bolje informiranje i automatski prekid takvih usluga kada račun dosegne trošak od 50 EUR ili neko drugo unaprijed određeno ograničenje.

Hitne službe predstavljaju izuzetno bitnu stavku stoga se novom uredbom građanima osigurava besplatan pristup komunikaciji prema hitnim službama uz vidljivost lokacije pozivatelja. Od lipnja 2023. godine operatori će tekstualnom porukom automatski obavještavati korisnike o raspoloživim načinima pristupa hitnim službama.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: „Praznici u Grčkoj, Austriji ili Bugarskoj. Posjet kupcima ili dobavljačima u Italiji ili Estoniji… Putovanje u inozemstvo bez razmišljanja o telefonskim računima konkretan je dio iskustva na jedinstvenom tržištu EU-a za sve Europljane. Danas ne osiguravamo samo da se to iskustvo nastavi, nego ga unapređujemo: boljom kvalitetom, boljim uslugama i uz još veću transparentnost.“

Novom uredbom utvrđuju se sljedeće gornje granice veleprodajnih cijena:

  • za podatkovne usluge:  2 €/GB u 2022., 1,8 €/GB u 2023., 1,55 €/GB u 2024., 1,3 €/GB u 2025., 1,1 €/GB u 2026. i 1 EUR/GB od 2027
  • za glasovne usluge: 0,022 €/min u razdoblju 2022.–2024. i 0,019 €/min od 2025. nadalje
  • za SMS: 0,004 €/SMS u razdoblju 2022.–2024. i 0,003 €/SMS od 2025. nadalje