Otvorene prijave za 35 000 besplatnih putnih propusnica! – Dicover EU

Komisija danas objavljuje proljetni poziv inicijative DiscoverEU u okviru kojeg će 35 000 mladih dobiti besplatnu željezničku propusnicu za istraživanje Europe.

Prijave počinju danas u 12:00 sati i završavaju 29. ožujka u 12:00 sati.

Kako bi osvojili propusnice, mladi se pozivaju da se prijave na Europski portal za mlade, odgovore na pet pitanja iz kviza i na jedno dodatno pitanje. Uspješni kandidati rođeni između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., moći će putovati Europom najviše 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Prijaviti se mogu kandidati iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+, kao što su Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Sudionici će ove godine moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa koje je uvedena u siječnju 2023. Cilj je inspirirati mlade pri odabiru njihovih odredišta te podići svijest o važnosti zajedničkog stvaranja atraktivne i održive Europske unije. Sudionici će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tijekom Europske godine mladih, kao što su inicijative „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući inicijativi DiscoverEU 2022.” i Kulturna ruta inicijative DiscoverEU. Potonja uključuje različita odredišta i kulturne grane, među ostalim arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn. Putnici mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta uvrštena na prestižni UNESCO-ov Popis svjetske baštine ili nositelje oznake europske baštine. Osim toga, mogu se zaustaviti i na lokacijama s oznakom Nagrade za pristupačnost grada. To su gradovi koji su se iznimno potrudili da postanu pristupačniji svima, bez obzira na dob, mobilnost ili sposobnosti. Sudionici će i dalje moći koristiti karticu za popuste s više od 40 000 raznih popusta za javni prijevoz, kulturna događanja, smještaj, hranu, sportska događanja i druge usluge dostupne u svim zemljama koje ispunjavaju uvjete.  

Nacionalne agencije za program Erasmus+ pripremaju mlade za putovanje na informativnim sastancima prije odlaska. Osim toga, susreti inicijative DiscoverEU koje organiziraju nacionalne agencije dio su nasljeđa Europske godine mladih, kao i uzbudljiv kulturni program koji traje od jednog do tri dana u svim zemljama programa Erasmus+. Dosad ih je održano 51 i nastavit će se u narednim godinama.

Budući da je socijalna uključenost glavni prioritet programa Erasmus+, sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemima imat će pratnju na putovanjima. Nadalje, u listopadu 2022. nacionalne agencije za program Erasmus+ pokrenule su aktivnost uključivanja u okviru inicijative DiscoverEU, kojom se organizacijama koje rade s mladima s manje mogućnosti i neformalnim skupinama mladih omogućuje da podnesu zahtjev za bespovratna sredstva. Sudionici te aktivnosti dobit će dodatnu potporu, kao što je mogućnost putovanja s osobama u pratnji. U 2023. održat će se dva poziva na podnošenje prijava za aktivnosti uključivanja. Tijekom prvog poziva iz listopada 2022. nacionalnim agencijama za program Erasmus+ dostavljeno je 166 projekata. Prvi putnici u okviru ove posebne mjere mogu započeti putovanje u ožujku 2023. 

Komisija promiče održivo putovanje željeznicom. Međutim, za mlade iz najudaljenijih regija, prekomorskih zemalja i područja, udaljenih područja i otoka dostupni su posebni aranžmani.

Pozadina

Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018. na temelju pripremnog djelovanja Europskog parlamenta. Službeno je integrirana u novi program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.

Od 2018. gotovo 916 000 kandidata prijavilo se za 212 700 putnih propusnica. Prema posljednjim rezultatima ankete provedene nakon putovanja 72 % kandidata izjavilo je da je prvi put putovalo vlakom izvan zemlje u kojoj žive. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji, a većini je putovanje pomoglo da se osamostale.

Iskustvo sudjelovanja u inicijativi omogućilo im je da pobliže upoznaju druge kulture i europsku povijest te poboljšaju poznavanje stranih jezika. Više od dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne propusnice. Sudionike se poziva da postanu ambasadori inicijative DiscoverEU i šire glas o njoj. Također ih se potiče da se putem službene grupe inicijative DiscoverEU na Facebooku obrate kolegama kako bi podijelili iskustva i razmijenili savjete, posebno o kulturnim iskustvima ili o tome kako putovati digitalno i održivo.

Kandidati koji ispunjavaju uvjete za prijavu moraju riješiti kviz s višestrukim izborom odgovora o općem znanju o Europskoj uniji i drugim inicijativama EU-a usmjerenima na mlade. Postoji i dodatno pitanje na koje sudionici moraju dati približan odgovor. Što je procjena bliža točnom odgovoru, kandidat će dobiti više bodova. Na temelju toga Komisija će rangirati kandidate. Komisija će kandidatima dijeliti putne propusnice prema njihovu rangu sve dok ih ne nestane.

Odabir se provodi prema državljanstvu i/ili zemlji boravišta, u skladu s brojem putnih propusnica dodijeljenih svakoj zemlji. Kvote po zemljama bit će objavljene zajedno s rezultatima odabira.

Više informacija

DiscoverEU

Europski portal za mlade

Izjave

Zadovoljstvo nam je najaviti otvaranje osmog kruga prijava u okviru inicijative DiscoverEU. Tijekom godina zajednica DiscoverEU okuplja sve više mladih. Nakon ovog kruga prikupit ćemo više od milijun prijava. To je prilično impresivan broj za manje od pet godina postojanja. On odražava želju mladih Europljana da se povežu i istraže našu predivu kulturnu baštinu. I to nije sve. Trudimo se da inicijativa DiscoverEU bude što uključivija. Aktivnost uključivanja u okviru inicijative DiscoverEU, koju su pokrenule nacionalne agencije za program Erasmus+, omogućit će mladima s manje mogućnosti da u inicijativi DiscoverEU sudjeluju ravnopravno sa svojim vršnjacima.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade