Novi poziv za 35 000 besplatnih željezničkih propusnica za mlade

Sljedeći poziv u okviru inicijative DiscoverEU bit će otvoren u utorak, 11. listopada u podne, a zatvorit će se u utorak 25. listopada. Po drugi put ove godine 35 000 mladih dobit će željezničku propusnicu za istraživanje Europe i njezine bogate kulture. Poziv je otvoren za podnositelje prijava iz zemalja sudionica programa Erasmus+, uključujući Island, Lihtenštajn, Sjevernu Makedoniju, Norvešku, Srbiju i Tursku. Kako bi pokušali osvojiti putnu propusnicu, mladi se mogu prijaviti na Europskom portalu za mlade, gdje će morati odgovoriti na pet pitanja iz kviza i dodatno pitanje.

U okviru inicijative DiscoverEU 35 000 mladih će po drugi će put ove godine imati priliku obogatiti svoje iskustvo i putovati kontinentom, otkriti nove kulture i izgraditi nova prijateljstva. Promicanje kulturnih razmjena održivim putovanjima nikada nije bilo važnije no danas. Sretno svim kandidatima.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

Podnositelji prijava koji su uspješno ispunili kviz i koji su rođeni u razdoblju od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2004. moći će putovati Europom najviše 30 dana tijekom razdoblja od 1. ožujka 2023. do 29. veljače 2024. Oni koji navrše 18 godina u prvoj polovini sljedeće godine moći će se prijaviti u ožujku 2023. U ovom drugom krugu ove godine, zahvaljujući povećanom proračunu u okviru Europske godine mladih, u 2022. bit će dostupno ukupno 70 000 propusnica. Primatelji će i dalje imati koristi od kartice za popust za javni prijevoz, kulturu, smještaj, hranu, sport i druge usluge u zemljama sudionicama. Moći će se pridružiti i susretima u sklopu incijative DiscoverEU pokrenute 2022. koji se sastoje od uzbudljivog višednevnog kulturnog programa u svim zemljama inicijative Erasmus+.