Europske snage solidarnosti

Imate između 18 i 30 godina i tražite priliku da pomognete široj zajednici, u Europi i drugdje u svijetu?

Financijska sredstva i potpora Europskih snaga solidarnosti pomažu mladima da u inozemstvu ili u svojoj zemlji sudjeluju u projektima za dobrobit zajednica. Sudjelovanje u tim projektima poticajno je iskustvo koje jača samopouzdanje i prilika da nešto promijenite nabolje, a istodobno razvijate svoje vještine i kompetencije. 

Što sve možete raditi?

Možete se prijaviti za: 

  • volontiranje
  • stažiranje (stažiranje se nudi još ove godine uz financiranje iz proračuna prethodnog programa, ali se u razdoblju 2021. – 2027. obustavlja) 
  • zaposlenje (zaposlenje se nudi još ove godine uz financiranje iz proračuna prethodnog programa, ali se u razdoblju 2021. – 2027. obustavlja).
  • lokalne projekte solidarnosti. 

Sve te aktivnosti mogu biti iz raznih područja – obrazovanja i osposobljavanja, građanstva i demokratskog sudjelovanja, okoliša i zaštite prirode, migracija, kulture i mnogih drugih područja. 

Kako to funkcionira?

Europske snage solidarnosti organizacijama dodjeljuju bespovratna sredstva na temelju poziva na podnošenje prijedloga. 

Mladi koji žele sudjelovati u takvim aktivnostima moraju se registrirati na portalu Europskih snaga solidarnosti. Portal Europskih snaga solidarnosti mladima i organizacijama kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva omogućuje da se međusobno povežu i provode aktivnosti.

Tko vodi Europske snage solidarnosti?

Europskim snagama solidarnosti upravlja Europska komisija.

Na terenu njihove aktivnosti provode razna tijela: