Jesenska gospodarska prognoza 2023.: Skroman oporavak nakon zahtjevne godine

Europska komisija danas je predstavila jesensku gospodarsku prognozu za 2023. Iako je europsko gospodarstvo ove godine izgubilo zamah u kontekstu visokih troškova života, slabe vanjske potražnje i pooštravanja monetarne politike, očekuje se da će se gospodarska aktivnost postupno oporavljati u budućnosti.

Predviđa se da će se u 2024. rast BDP-a EU-a poboljšati na 1,3 %. To je još uvijek korekcija naniže od 0,1 postotni bod ovoga ljeta. Predviđa se da će rast BDP-a u europodručju biti nešto niži i iznositi 1,2 %.

Inflacija je i dalje u silaznom trendu. Procjenjuje se da je u listopadu u europodručju pala na 2,9 % u odnosu na vrhunac od 10,6 % prije godinu dana. To je najniža razina od srpnja 2021. Predviđa se da će se ukupna inflacija u europodručju smanjiti s 5,6 % u 2023. na 3,2 % u 2024. i 2,2 % u 2025. Očekuje se da će se ukupna inflacija u EU-u smanjiti sa 6,5 % u 2023. na 3,5 % u 2024. i 2,4 % u 2025.

Jesenski paket temelji se na jesenskoj gospodarskoj prognozi 2023., koja je pokazala da je gospodarstvo EU-a i dalje otporno na višestruke šokove tijekom posljednjih godina, ali da je 2023. izgubilo zamah rasta uslijed visoke inflacije i strožih uvjeta financiranja, a u 2024. očekuje se samo umjereno povećanje rasta.

EU se suočava s nizom važnih strukturnih izazova, uključujući nizak rast produktivnosti, zelenu i digitalnu tranziciju, starenje stanovništva i socijalnu uključenost, koje je potrebno riješiti na putu prema održivoj konkurentnosti. Disruptivni geopolitički događaji također su ukazali na potrebu za konkurentnosti EU-a na globalnom tržištu, istodobno osiguravajući da nitko nije zapostavljen.

Koordinacija ekonomskih politika u okviru europskog semestra pomoći će državama članicama da ostvare te ciljeve utvrđivanjem prioriteta i pružanjem jasnih i dobro koordiniranih smjernica politike za sljedeću godinu.