Komisija ulaže 3 milijarde eura u inovativne projekte u području čistih tehnologija u sklopu plana REPowerEU radi energetske neovisnosti Europe o ruskim fosilnim gorivima

Europska komisija danas je objavila treći poziv za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda EU-a. S obzirom na to da se proračun udvostručio na 3 milijarde eura zahvaljujući povećanim prihodima od prodaje emisijskih jedinica u okviru sustava EU-a za trgovanje emisijama (ETS), ovim pozivom za velike projekte za 2022. potaknut će se uvođenje industrijskih rješenja za dekarbonizaciju Europe. S posebnim naglaskom na prioritete plana REPowerEU, pozivom će se pružiti dodatna potpora za okončanje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima.

Danas više nego ikad prije moramo poticati inovacije i proširiti tehnološka rješenja za borbu protiv klimatske krize i energetsku suverenost Europe. Što brže to učinimo, brže ćemo postati imuni na ruske energetske ucjene. Tim novim pozivom u iznosu od 3 milijarde eura iz inovacijskog fonda EU-a poduprijet će se još više projekata u području čistih tehnologija, ubrzati zamjena fosilnih goriva u industrijama koje je teško dekarbonizirati i ubrzati uvođenje vodika iz obnovljivih izvora na tržište EU-a.

Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Komisije

Poziv je otvoren do 16. ožujka 2023. za projekte u državama članicama EU-a, Islandu i Norveškoj.

Financirat će se projekti dekarbonizacije, inovativna elektrifikacija i primjena vodika u industriji, proizvodnja čistih tehnologija i pilot-projekti srednje veličine.

Natječaji

Innovation Fund Large Scale Projects – Innovative electrification in industry and hydrogen
Innovation Fund Large Scale Projects – Clean-tech manufacturing
Innovation Fund Large Scale Projects – Mid-sized pilots
Innovation Fund Large Scale Projects – General decarbonisation

Više informacija možete pronaći ovdje.