Zrinka Ujević nova je voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Zrinka Ujević imenovana je novom voditeljicom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Na toj će dužnosti djelovati kao službena predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj, pod političkom nadležnošću Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije. Datum preuzimanja dužnosti bit će određen naknadno.

Zrinka Ujević, hrvatska državljanka, oslanjat će se na svoje napredne diplomatske i pregovaračke vještine i vještine zastupanja stečene u 30 godina službe u hrvatskoj diplomaciji. Sustavno se bavila pitanjima koja se odnose na EU i tako je stekla istinsko razumijevanje raznih područja politika EU-a i rada institucija. Od 2016. ravnateljica je Uprave za Europu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Od 2000. do 2014. imala je važnu ulogu u misiji Republike Hrvatske pri EU-u. Bila je zadužena za politička pitanja, a zatim je tijekom hrvatskog predsjedanja EU-a bila voditeljica Ureda glavnog pregovarača. Nakon toga je bila zamjenica voditelja Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri EU-u, a istodobno i predstavnica Hrvatske u Političkom i sigurnosnom odboru. Ranije je bila zamjenica načelnika Odjela za Ujedinjene narode u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova. Na toj se dužnosti bavila brojnim međunarodnim pitanjima, između ostalog i područjem sigurnosti i očuvanja mira. Zrinka Ujević pohađala je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i od 2014. ima zvanje veleposlanice.


Komisija ima predstavništva u svim glavnim gradovima država članica EU-a te regionalne urede u Barceloni, Bonnu, Marseilleu, Milanu, Münchenu i Wroclawu. U svim su državama članicama Unije predstavništva Komisije oči, uši i glas Komisije na terenu. Ona surađuju s nacionalnim tijelima i dionicima te informiraju medije i javnost o politikama EU-a. Voditelje predstavništava imenuje, kao svoje političke predstavnike u državi članici u koju su raspoređeni, predsjednica Europske komisije.