DAN EUROPE: Posjet Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab

Posjet srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab

U petak, 6. svibnja 2022., EUROPE DIRECT Rijeka je povodom obilježavanja Dana Europe i Europske godine mladih posjetio Srednju školu Markantuna de Dominisa na Rabu. Aktivnostima su se pridružili i učenici i profesorice IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita. Obje škole nose naziv „ Škola ambasador Europskog parlamenta” te nastoje podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani.

Pa su tako, učenici ovih škola, predvođeni svojim senior ambasadoricama, profesoricama Ivanom Stojanov i Natalijom Palčić održali prezentacije o:

  • zemljama članicama Europske unije
  • povijesti EU
  • EU u svakodnevnom životu (besplatan roaming, sigurnost hrane u EU, prava radnika,…).

Nakon prve prezentacije o EU učenici su odigrali kviz znanja o Europskoj uniji te su pobjednicama Mariti, Loreni i još jednoj Loreni podijeljene nagrade.

Poslije svih prezentacija učenika uslijedila je rasprava “Mladi u društvenom životu” kojom je moderirala naša voditeljica, Doris Sošić.

Učenici su raspravljali o svom slobodnom vremenu, mogućnostima koje imaju i u kojoj ih mjeri iskorištavaju. Raspravljalo se i o tome kako su mogućnosti za učenike u većem gradu brojnije od mogućnosti koje imaju učenici u manjoj sredini ili na otoku.

Zaključak rasprave jest kako učenici trebaju iskoristiti što više mogućnosti koje im se nude te da trebaju voditi aktivan društveni život kojim će doprinositi društvu i lokalnoj zajednici.

Svim sudionicima smo podijelili promotivne materijale EUROPE DIRECT Rijeka, a domaćinima smo poklonili i edukativnu kartu Europske unije.