[DANI EUROPE] Održali smo konferenciju „Čovjek uči dok je živ“

U sklopu obilježavanja Dana Europe, 18. svibnja 2023. s početkom u 13 sati, u konferencijskoj dvorani Proizvodnog parka Torpedo, održali smo konferenciju Čovjek uči dok je živ.

Konferencija je započela pozdravnim govorima gradonačelnika Rijeke, Marka Filipovića, predstojnika Područne službe Rijeka HZZ-a, Željka Markovića, predsjednika Savjeta mladih Grada Rijeke, Luke Čankovića te direktora Riječke razvojne agencije Porin i voditelja centra EUROPE DIRECT Rijeka, Daria Zorića.

Živimo u izazovnom vremenu, u svijetu koji se mijenja velikom brzinom, a upravo znanje koje stječemo gura nas naprijed. Drago mi je što su se Porin, riječki HZZ i Savjet mladih Grada Rijeke zajednički organizirali oko ove konferencije koja je izazvala veliki interes mladih i okupila ih kako bi saznali i naučili nešto novo, čuli primjere dobre prakse te dobili odgovore na brojna pitanja koja ih muče ali i ostale nezaposlene osobe oko njihovog zapošljavanja. U našem je gradu promocija europskih vještina jako važna. Proizvodni park Torpedo u kojem se nalazimo upravo je namijenjen poduzetnicima i inovatorima koji svojim radom čine naš grad boljim mjestom, a možda se i među vama kriju budući korisnici. U prošloj je godini Grad Rijeka proglašen šampionom u korištenju bespovratnih sredstava EU fondova. Međutim, moram reći da Europa, unatoč Schengenu i eurozoni kaska za određenim dijelovima svijeta jer se dinamika poslovnih odnosa više šalje u druge regije. Zbog toga, u našem fokusu trebaju biti projekti poput ovih.

Marko Filipović

Dario Zorić, voditelj centra EUROPE DIRECT Rijeka predstavio je 2023. godinu kao Godinu vještina te istaknuo kako je važno prepoznati potrebe mladih ali i prepoznati na razvoju kojih vještina treba raditi kako bi se mladi bolje pripremili za poslove budućnosti.

Želimo ovom konferencijom naglasiti i poručiti da je cjeloživotno učenje bitno. Također, ovom konferencijom namjera nam je saznati potrebe mladih, srednjoškolaca, studenata i spojiti ih s ponudama ustanova za obrazovanje, kao i doznati kako uskladiti vještine budućnosti za poslove budućnosti. Upravo zato me i veseli ovako veliki broj mladih prisutnih na konferenciji, a mnogi od njih bili su sudionici radionica koje smo s istim temama organizirali protekla dva tjedna.

Dario Zorić

Željko Marković iznio je statističke podatke koji pokazuju kako je na današnji dan u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a u Primorsko-goranskoj županiji 6.285 osoba, što je najmanji broj u posljednjih 30 i više godina, međutim kako je objasnio Marković, problematična je činjenica da je 40% ljudi od te brojke iz kategorije dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno osoba starijih od 29 godina koje su duže od godine dana u evidenciji Zavoda.

Jedan od problema dugotrajne nezaposlenosti je i smanjenje kompetencija, jer je činjenica da se, pogotovo zanimanja koja su vezana uz tehnologiju, brzo mijenjaju i napreduju i važno je biti u tijeku i stalno učiti i usavršavati se kako bi osoba bila što konkurentnija. Upravo iz razloga kako bismo prevenirali slučajeve dugotrajne nezaposlenosti i kako bismo osobe koje su se našle u toj situaciji vratili na tržište rada, u ožujku je u Rijeci otvoren Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri.

Željko Marković

U sklopu konferencije potpisan je i Sporazum o suradnji Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri (HZZ) i Riječke razvojne agencije Porin čime će se omogućiti još veći sinergijski učinak u informiranju, savjetovanju i edukacijama nezaposlenih i zaposlenih te zajedničkim projektima.

Novi List

U sklopu programa održan je i okrugli stol na temu „Čovjek uči dok je živ“. Uz moderatoricu Saru Sušanj ispred Udruge Delta, na okruglom stolu sudjelovali su Luka Čanković iz Savjeta mladih Grada Rijeke, Andrej Marušić iz Ustanove za obrazovanje odraslih Dante, Zagorka Prce Veseli iz Centra tehničke kulture Rijeka i Klaudija Skoko iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka. Raspravljalo se o relevantnim pitanjima vezanim za cjeloživotno učenje, trenutnim izazovima s kojima se susrećemo te smjerovima u kojima se želi ići u budućnosti.

Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu konferenciju te se nadamo ovakvom odazivu i zanimljivim raspravama na budućim događajima koje ćemo u sklopu centra EUROPE DIRECT Rijeka organizirati.