Održana panel rasprava “Mladi u društvenom životu”

Dana, 28.3.2022. godine održana je panel rasprava “Mladi u društvenom životu” u organizaciji Europe Direct Rijeka.

Na početku događanja, prisutnima su se obratili Doris Sošić, voditeljica Europe Direct Rijeka i Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin.

Nakon pozdravnih riječi, Doris Sošić je predstavila Europsku godinu mladih, što ona znači za mlade, što mogu očekivati od raznih dionika na području Europske unije, ali i što mogu očekivati od Europe Direct Rijeka te je pozvala prisutne da se priključe i budućim događanjima koji će se organizirati.

Zatim je riječ prepustila moderatorici panela Sari Sušanj. Sara Sušanj je pedagoginja, filozofkinja i radnica s mladima, bivša pripravnica u Youth Departmentu Vijeća Europe u Europskom centru za mlade u Budimpešti, a trenutno je stručna suradnica u Udruzi Delta. Teme kojima se Sara najviše bavi su participacija mladih u odlučivanju i rad s mladima na lokalnoj razini.

Sara je predstavila paneliste Dina Kečevića, osamnaestogodišnja i srednjoškolca s velikom strašću za biznis, blockchain tehnologiju i kriptovalute; Amela Hadžipašića, voditelja projekata i mentora u područjima poduzetništva, IT i digitalnog marketinga; Anitu Širolu, studenticu Ekonomskog fakulteta u Rijeci i social media manager te Irenu Lukić, studenticu Ekonomskog fakulteta u Rijeci i voditeljicu riječkog tima udruge eStudent.

Panelisti (s lijeva na desno): Amel Hadžipašić, Anita Širola, Irena Lukić, Dino Kečević (zoom) te moderatorica Sara Sušanj

Ova panel rasprava uključila je mlade, ambiciozne ljude uključene u društveni život iz različitih dobnih skupina, pa su tako, kako je navedeno, bili uključeni učenici, studenti i mladi mentori.

Panelisti su u svojoj raspravi pričali o tome kako je biti mlad i aktivan u društvenom životu i što to za njih znači. Zaključili su kako se treba zalagati za svoje vrijednosti, raditi, volontirati, slijediti svoje želje i interese, ostvarivati sebe te kako treba ulagati u vlastiti rast i razvoj i doprinositi zajednici.

Također, pričali su o tome kako usklađuju svoje obaveze i odakle crpe svoju motivaciju.

Panelisti su naveli kako fakulteti i Sveučilište u Rijeci, ali i neke studentske udruge kao što je to studentski zbor i udruga eStudent, kontinuirano rade na tome da pruže studentima i mladima što više prilika i mogućnosti za osobni i poslovni razvoj.

Iz toga je proizašlo pitanje kako potaknuti mlade ljude da budu aktivni, da rade na sebi i da doprinose zajednici odnosno da iskoriste pružene prilike i mogućnosti. Često se događa, da ima raznih događaja, radionica, edukacija, projekata i slično u što se mladi ne uključe ili se jako malo njih uključi. Panelisti su zaključili kako treba vidjeti što konkretno mladi žele i što im konkretno treba, dati im priliku da steknu iskustvo. Ono što je ključno za privlačenje novih mladih ljudi je ulaganje truda, entuzijazma i dobar tim.

Također, istaknuli su kako bi trebalo poraditi na komunikacijskim kanalima gdje na jednom mjestu možete pronaći sve informacije. Također, treba biti entuzijastičan, i tim entuzijazmom privući ljude, raditi prezentacije, newslettere, kampanje,… Kroz postavljena pitanja i diskusiju došlo se do zaključka kako u današnjem sustavu fali protočnosti i vertikalne povezanosti koje daju ne samo studentima već i srednjoškolcima priliku za učenjem i usmjerenjem te da se polažu nade kako će se taj nedostatak ukloniti.

U publici su bili studenti, učenici, mladi poduzetnici i budući poduzetnici. Osim njih prisustvovale su i prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci te profesorica Klaudija Skoko iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Kao zaključak ove panel rasprave svim mladim ljudima, studentima i učenicima sudionici panela poručuju kako je važno pronaći sebe, ali i tražiti se, i da u tome nisu sami!