Okrugli stol: KAKO IDEJU PRETVORITI U STVARNOST?!

U ponedjeljak, 26.04.2022., održana je panel rasprava na temu ,,Kako ideju pretvoriti u stvarnost?” na kojoj je sudjelovala Doris Sošić, voditeljica Europe Direct Rijeka. Organizator Panela, Udruga Start Up, okupila je 14 sudionika među kojima su predstavnici postojećih i budućih poduzetnika, Veleučilišta u Rijeci, medija i studenata.

Na početku panela svaki sudionik se predstavio u par rečenica. Opisivali su poduzeća, udruge, obrazovne institucije pod kojim djeluju, u kratko svoje iskustvo te svoju ideju (ako ju posjeduju).  Panel se sastojao od dva dijela. U prvom dijelu panela raspravljalo se o temi umrežavanja; kako dionici kroz suradnju mogu unaprijediti lokalnu zajednicu, a u drugom dijelu se raspravljalo kako ideju  pretvoriti u stvarnost (kroz projekt, udrugu ili tvrtku).

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20220425_153902-2080x1011.jpg

Pitanje s kojim je pokrenuta rasprava bio je ,,Je li Hrvatska startup nacija?”. Sudionici su zaključili kako hrvatski narod voli sigurnost i nije sklon riziku, no unatoč tome sudionici su uočili kako se u Hrvatskoj sve više organiziraju startup radionice, poduzetnički inkubatori te kako postoje prilike za razvojem poduzetnika. Također su zaključili kako mladi danas imaju više prilika i mogućnosti u odnosu na mlade prije (prije otprilike 20.-30. god.). Razlici je pridonio nastanak interneta.

Pitanje koje je uslijedilo je ,,Koji su izazovi poduzetnika u RH?”. Odgovori su bili različiti: od problema s birokracijom u RH, kupnje zemljišta za poslovanje kojima je zemljište neophodno za obavljanje djelatnosti do problema u samom poduzetniku. Raspravom su sudionici zaključili kako im birokracija predstavlja problem, no što su više u poslu to im je lakše rješavati pitanje birokracije. Javlja se problem u nedostatku informacija: koji dokumenti su potrebni za otvaranje obrta i slične stavke. Rješenje pronalaze na stranicama HZZ-a gdje zaključuju da postoje konkretne informacije te u raznim grupama na platformi Facebook gdje sudionici međusobno dijele svoja iskustva što im uveliko olakšava poslovanje. Ističu kako je  pandemija Covida-19 uveliko utjecala na međuljudske odnose zbog toga što se poduzetnici međusobno ne druže te na taj način nisu mogli izmjenjivati svoja iskustva niti se međusobno povezivati. No, ovaj panel je upravo ono što je poduzetnicima potrebno kako bi se povezali. Sudionici su se složili kako im veliki problem predstavljaju fondovi za samozapošljavanje zbog toga što ne pokrivaju sve djelatnosti. Poduzetnici su rješenje na ovaj problem našli u prilagodbi. Pokušavaju opis svoje djelatnosti usmjeriti na one koje ulaze u djelatnosti koje pokriva fond za samozapošljavanje.  Zaključuju kako poduzetnik mora biti uporan i strpljiv te kako je poduzetništvo put prema rješavanju problema. Ističu kako im poduzetnički inkubatori, kao što je PORIN, uveliko olakšavaju sam proces ulaska na tržište. Isto tako ističu kako im je iskustvo na fakultetu omogućilo da s lakoćom prevladavaju probleme s kojima se susreću te navode kako im profesori i nakon završenog studija pružaju pomoć.

Postavlja se pitanje jesu li poticaji za poduzetnike dovoljni kako bi poduzetnik djelovao odnosno je li financiranje predstavlja problem poduzetnicima. Poduzetnici se slažu kako su potpore države dovoljne za poslovanje, ali isto tako ističu kako je do potpora teško doći zbog već spomenute birokracije.

Sudionici iskustvom zaključuju kako je mana bankama u RH to što je jednostavnije dobiti kredit u banci kao fizička osoba nego kao pravna.

Tvrde kako je lako pokrenutu posao, ali je teško opstati te kako nema poduzeća koje nije barem jedanput bio blizu bankrota.

Za kraj se postavlja pitanje koliko su mentori neophodni odnosno kolika je njihova podrška bitna.  Ovo pitanje je jedino pitanje koje je podijelilo sudionike. Zaključuje se kako je poduzetnik sam sebi najveća podrška te kako važnost poduzetnika igra veliku ulogu; kako uloga roditelja predstavlja mentorstvo u ranijoj fazi života, a nakon toga ta uloga prelazi na učitelje, profesore. No, slažu se u jednom. Čovjek će tek tražiti rješenje kada će se pojaviti problem te će se razvijati kroz rješavanje problema.

Budući da su na panelu sudjelovali i sudionici koji nisu poduzetnici nameće se pitanje ,,Je li je bolje raditi u vlastitoj tvrtci ili biti zaposlen u tuđoj? “. Zaključuju kako oba dvije opcije imaju svoje prednosti i mane te kako sve zavisi o osobi kao pojedincu. U sklopu navedenog pitanja razgovaralo se i o tome kako steći dodatna znanja za neki posao.

Na kraju panela sudionici zaključuju kako poduzetnik da bi uspio mora biti realan i objektivan. Predlažu kako bi poduzetnik prije otvaranja svog poduzeća trebao raditi u više branša kako bi uvidio svoje sposobnosti te da je dobro zdravlje ipak najvažnije pa se tako poduzetnik mora naučiti nositi stresom, jer realno, poduzetništvo je stresan posao.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_20220425_155710-2080x1560.jpg

Nakon završetka panela uslijedilo je druženje i networking sudionika.  Sudionici su međusobno razmijenili kontakte te razgovarali.