POZIV MEDIJIMA I PARTNERIMA: Otvorenje kampanje Europske komisije za podršku žrtvama nasilja

Kako bi se hrvatska javnost potaknula na prijavljivanje kaznenih djela i zbrinjavanje žrtava nasilja, Europska komisija u subotu, 28. siječnja u trgovačkom centru Zagreb West – City Center One, od 11 do 13 sati organizira društveni izazov „Držat ću oči širom otvorene“ kao dio istoimene Komisijine informacijske kampanje.

U sklopu kampanje u City Centru West bit će postavljen stol i dvije stolice na kojima će se izmjenjivati sudionici gledajući se bez treptanja, a njihova će lica biti projicirana na video zidu uz poruku podrške žrtvama nasilja. Cilj je događaja osvijestiti da svjedoci nasilja ne smiju zatvarati oči, već pomoći žrtvama da zatraže stručnu podršku i prijave nasilje. U događanju će uz Europsku komisiju sudjelovati Ministarstvo pravosuđa i uprave te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Grad Zagreb, Centar za mirovne studije, Hrabri telefon, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Ženska soba, kao i ambasadori kampanje iz javnoga života – pjevačica Maja Šuput, influenceri Marco Cuccurin i Dario Marčac.

Na sudjelovanje u subotnjem izazovu pozvani su svi koji žele dati svoju podršku žrtvama i informirati se o njihovim pravima.

Kontekst

Izazov „Držat ću oči širom otvorene“ označit će početak istoimene informativne kampanje Europske komisije o pravima žrtava nasilja koja se provodi u 10 država članica EU-a. Izazov je već održan u Belgiji, Mađarskoj, Estoniji, Latviji, Bugarskoj i Poljskoj, a Hrvatska će nakon Slovačke biti osma koja se pridružuje kampanji, s ciljem osvještavanja o pravima žrtava nasilja u svim državama Unije, kao i o dostupnim službama za pomoć. Nakon Hrvatske, na rasporedu su još ovakvi izazovi u Češkoj i Rumunjskoj.

Povod ovakvoj kampanji su saznanja Europske komisije potkrijepljena istraživanjem provedenim u 10 europskih država uključujući i Hrvatsku, a koje ukazuje na to da gotovo svaki drugi ispitanik poznaje nekoga tko je bio žrtva nasilja (49%), a tek 60% njih u Hrvatskoj nekome je reklo za taj zločin ili ga prijavilo nadležnim tijelima. Prema rezultatima istraživanja, kazneno djelo vjerojatno bi prijavilo 95% ispitanika da su oni žrtva ili da je riječ o kaznenom djelu na štetu djeteta, no taj se postotak smanjuje kad je riječ o rodno uvjetovanom nasilju (71%). Samo nešto više od polovice ispitanih prijavilo bi da su žrtva ksenofobije (69%) ili LGBTIQ-fobije (63%). Iako je većina ispitanika upoznata s pravom na zaštitu, strah je glavni razlog zbog kojeg ne bi prijavili kazneno djelo (49%).

U Hrvatskoj postoji više organizacija koje mogu pomoći žrtvama i svjedocima nasilja. Jedna od takvih udruga je i Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske, jedna od glavnih partnera ove kampanje u Hrvatskoj.

Više detalja o samoj kampanji Europske komisije potražite na ovoj poveznici.