Posjet Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka

Dana 8. veljače 2022. godine predstavnici Europe Direct Rijeka koji djeluje u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin d.o.o. posjetili su Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeci.

Voditeljica Europe Direct Rijeka, Doris Sošić, predstavila je informativni centar Europe Direct Rijeka koji je dio mreže takvih centara Europske komisije, njihovu ulogu, ciljeve i zadaće učenicima trećih razreda na satu profesorice Klaudije Skoko. Osim toga, predstavila je i aktivnosti koje će Europe Direct Rijeka provoditi u 2022. godini uz naglasak na aktivnosti koje su namijenjene mladima budući da je 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Upravo kako bi provedbom konferencija, okruglih stolova i panel rasprava istakli važne teme za mlade, pozvala je učenike da se priključe navedenim aktivnostima te da iznesu svoja razmišljanja i teme koje bi voljeli slušati i sudjelovati u raspravi, kao i probleme koji ih tište. Ono što Europska unija želi ukazati u obilježavanju godine mladih jest važna uloga mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Mnogobrojne se aktivnosti pružaju mladima kao i prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi, a da lakše zakorače u budućnost i uz nadu u skori kraj pandemije.

Isto tako, učenicima su predstavljene europske smjernice i politike kao i izvore financiranja iz raznih fondova i program za projekte kojima se želi postići zelenija, pametna, bolje povezana, više socijalna i bliža građanima u EU. Također je stavljen naglasak na instrument Next Generation EU za razdoblje 2021. do 2027. godine.