Povjerenica Ferreira u Zagrebu na Ministarskoj konferenciji Unije za Mediteran o urbanom razvoju

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira sutra (4. svibnja 2023.) će boraviti u Zagrebu i supredsjedati Ministarskom konferencijom o održivom urbanom razvoju Unije za Mediteran.

Na konferenciji će povjerenica Ferreira raspravljati s državama članicama i drugim članicama Unije za Mediteran o ostvarivanju i poticanju održivog urbanog razvoja u euromediteranskoj regiji i doprinosu Unije za Mediteran Novoj urbanoj  agendi  UN -a i ciljevima održivog razvoja.

Među sudionicima bit će potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za prostorno uređenje, graditeljstvo i državnu imovinu Branko Bačić kao domaćin događanja i ministar javnih radova i stanovanja Hašemitske Kraljevine Jordana Taawfiq Abuelsamen, supredsjedatelj sastank uz povjerenicu. Tijekom konferencije donijet će se ministarska izjava o provedbi strateškog akcijskog plana Unije za Mediteran za gradove.

Uključit će se u preispitivanje cilja održivog razvoja br. 11, odnosno cilja „Učiniti gradove i naselja uključivima, sigurnima, otpornima i održivima” koje će se održati na Političkom forumu na visokoj razini u srpnju 2023. u New Yorku. U Deklaraciji se naglašava kontinuirana politička potpora i odlučnost za aktivno sudjelovanje u tekućem postupku provedbe Plana Unije za Mediteran za gradove te potpora provedbi Strateškog akcijskog plana Unije za gradove. 

Unija za Mediteran međuvladina je institucija kojom supredsjeda EU i koja okuplja 27 država članica i 16 južnih susjednih zemalja radi promicanja dijaloga i suradnje.