Posjet hrvatskih medija Bruxellesu

#EUinMyRegion Media Trips je studijski program Europske komisije za lokalne i regionalne novinare i kreatore sadržaja iz Europske unije koji omogućuje bolje razumijevanje politika EU-a, a posebno Kohezijske politike te bolju povezanost s kolegama novinarima iz drugih zemalja i regija Europske unije.

Program uključuje ​​online obuku od 3 sata te studijsko putovanje u Bruxelles uz panel rasprave o:

  • Institucijama, strukturi i procedurama EU-a
  • Kohezijskoj politici EU: kako EU ulaže u regije i gradove diljem Europe
  • Aktualna pitanja EU
  • Kako EU rješava prijevare i loše upravljanje fondovima
  • EU mogućnosti financiranja
  • Podatkovni alati za novinare
  • Posjet projektima i sastanci sa stručnjacima iz zemalja Komisije

Program se ove godine odvijao u tri termina od veljače do travnja. U razdoblju od 15. do 17. ožujka, u programu je sudjelovala glavna urednica radija Korzo, Jana Bubnič Arčanin kao jedna od odabranih predstavnica iz Hrvatske. Uz ostale novinare iz Švedske, Slovenije, Italije, Njemačke, Portugala, Grčke, Španjolske i ostalih EU zemalja, posjetila je Bruxelles.

Novinari su uz online treninge imali priliku posjetiti Europsku četvrt gdje su razgledali zgrade Vijeća Europske Unije, Europske komisije i zgradu Europskog parlamenta.

Prema riječima Bubnič Arčanin, u ugodnoj su atmosferi razgovarali o mogućnostima EU financiranja medija u Hrvatskoj. Predstavljene su ideje kojima bi se lokalni mediji mogli bolje i lakše uključivati u EU financiranje. Iako je Hrvatska pri samom vrhu EU zemalja po pitanju povlačenja financijskih sredstava iz EU fondova, nažalost postoji očiti problem nedovoljne zaposlenosti ljudi na svim razinama vezanih za EU fondove.

Iznesen je prijedlog da bi parlamentarni zastupnici Hrvatske u EU trebali kvalitetnije i više informirati i uključiti javnost u njihove ciljeve, planove i realizacije zadataka. Sudionicima su pružene informacije o regionalnim projektima, posebice u Hrvatskoj. Razgovaralo se o europskim politikama krojenima za mlade, a sudjelovali su i na panel raspravama s predstavnicima Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije gdje se raspravljalo u kojoj mjeri mediji i novinari mogu napraviti pozitivne promjene.

U posjetu Bruxellesu, gradu koji je jedan od sjedišta Europske unije i mnogih njezinih institucija i međunarodnih organizacija, te NATO-a i Zapadnoeuropske unije, uz našu Bubnič Arčanin, sudjelovali su i novinari radija Kaj, Karmen Špiranec i Petra Slavečki, RTL-a, Matija Mlinarić te portala Telegram, Mateja Ježovita.