Otvorene prijave za DiscoverEU

Otvorene prijave za mlade rođene 2005. za besplatno sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU

Komisija je objavila jesenski poziv DiscoverEU zahvaljujući kojem će 36 000 mladih dobiti besplatne putne propusnice za istraživanje Europe.

Prijave su otvorene 4. listopada u 12 sati i zatvaraju se u srijedu, 18. listopada u 12 sati.

Kako bi osvojili putne propusnice, mladi se mogu prijaviti na Europskom portalu za mlade, odgovoriti na pet pitanja iz kviza i jedno dodatno pitanje. Uspješni kandidati rođeni između 1. siječnja 2005. i 31. prosinca 2005. moći će putovati Europom najviše 30 dana tijekom razdoblja od 1. ožujka 2024. do 31. svibnja 2025. Poziv je otvoren za podnositelje prijava iz Europske unije i trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+ iz Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske.

Sudionici će moći otkriti rutu novog europskog Bauhausa, pokrenutu u siječnju 2023. Cilj je inspirirati mlade pri odabiru odredišta te podići svijest o važnosti stvaranja održive Europske unije. Sudionici će i dalje imati koristi od inicijativa pokrenutih 2022. tijekom Europske godine mladih, kao što je Kulturna ruta Discover EU koja promiče arhitekturu, glazbu, likovnu umjetnost, kazalište, modu i dizajn. Putnici u okviru inicijative DiscoverEU mogu posjetiti europske prijestolnice kulture, odredišta na popisu svjetske baštine UNESCO-a ili nositelje oznake europske baštine. Od 2018. mladima je podijeljeno 248 000 putnih propusnica.