RADIONICA: Uvođenje eura

Šest mjeseci dijeli nas od dana kada euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Hrvatska ispunjava sve kriterije i spremna je za uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine, ukoliko se to službeno i potvrdi u odluci Vijeća EU-a tijekom srpnja. Proces uvođenja nove valute zahtjeva prilagodbe i promjene, kako poslovnih procesa tako i pravovremeno osposobljavanje radnika za rad u novoj službenoj valuti. Izrazito je važno ne podcijeniti opseg aktivnosti i prilagodbe koje je potrebno poduzeti kako bi se svaki poslovni subjekt pravovremeno pripremio za poslovanje u novoj službenoj valuti.

EUROPE DIRECT Rijeka poziva vas na besplatnu radionicu za poduzetnike – Uvođenje eura, koju organiziramo u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, HNB-om, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom financija, a koja će se održati u petak, 15. srpnja 2022. godine s početkom u 12 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16).

Na radionici, od stručnih suradnika iz prakse koji su uključeni u proces uvođenja eura, možete saznati koje su glavne odrednice postupka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj sadržane u krovnom Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj (NN 57/22), što je to Etički kodeks i zašto bi se poslovni subjekti koji su u direktnom odnosu s potrošačem trebali priključiti toj inicijativi, koje su najvažnije aktivnosti i potrebne zakonske prilagodbe u postupku uvođenja eura za gospodarstvenike i tijela javne vlasti. Također, ukratko će biti predstavljena iskustva iz drugih zemalja članica gdje je euro zajednička valuta, a na kraju radionice će biti odvojeno vrijeme za vaša pitanja.

Prijave na radionicu su obavezne putem obrasca do 13. srpnja 2022. godine.

PROGRAM

12:00 satiPozdravne riječi:
Doris Sošić, voditeljica EUROPE DIRECT Rijeka
Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke
12:05 satiRadionica:

Iskustva drugih zemalja članica u uvođenju eura
Predstavništvo Europske komisije
– Judita Cuculić Župa

Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj
Ministarstvo financija
– Amalija Jurin

Priprema poslovnih subjekata za uvođenje eura
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 
– Mirela Skočić i Lucija Sušić
13:00 satiPitanja i odgovori