Međunarodni dan mladih:  EU objavio imena članova savjetodavnog odbora za mlade za međunarodna partnerstva za razdoblje 2023. – 2025.

Uoči Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava sutra, 12. kolovoza, Europska komisija danas je objavila popis 25 mladih osoba odabranih za članove savjetodavnog odbora EU-a za mlade za međunarodna partnerstva za razdoblje 2023. – 2025. Odbor će savjetovati povjerenicu za međunarodna partnerstva Juttu Urpilainen i Glavnu upravu za međunarodna partnerstva o sudjelovanju mladih i jačanju njihove uloge u vanjskom djelovanju EU-a. Nakon što je mandat prve skupine završio u srpnju, odabran je ovaj, drugi po redu, sastav savjetodavnog odbora za mlade za međunarodna partnerstva.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je:

„Mladi čine više od polovine stanovništva u mnogim partnerskim zemljama. Moraju imati pravo glasa o odlukama koje utječu na njihovu budućnost. Oni su moj prioritet te danas, u skladu s Akcijskim planom EU-a za mlade, sa zadovoljstvom objavljujem imena izvanrednih mladih osoba odabranih za članove drugog savjetodavnog odbora za mlade. Zahvaljujući toj raznolikoj skupini od 25 nadarenih mladih ljudi vanjsko djelovanje EU-a postat će participativnije, učinkovitije i relevantnije za mlade. Interes za poziv na podnošenje prijava bio je vrlo velik i zahvaljujem svima koji su se prijavili.”

Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva

Članovi savjetodavnog odbora za mlade odabrani su na temelju otvorenog poziva, putem kojeg je zaprimljeno više od 4500 prijava iz 150 zemalja. Tijekom sljedeće dvije godine upravni odbor imat će 14 članica i 11 članova u dobi od 19 do 29 godina. Deset članova dolazi iz Afrike, šest iz Azije, jedan iz pacifičke regije, pet iz Latinske Amerike i Kariba te tri iz Europske unije.

Priopćenje za medije dostupno je ovdje.