Sretan Dan Europe!

Danas, 9. svibnja, obilježava se Dan Europe, koji označava bitan trenutak u povijesti Europske unije – potpisivanje Schumanove deklaracije 1950. godine. Dan Europe posebno je važan jer obilježava utemeljenje Europske unije i njezino stalno zalaganje za mir, jedinstvo, demokraciju i suradnju.

Značajan korak prema europskoj integraciji učinjen je 1950. godine Schumanovom deklaracijom, koja je zamišljala ujedinjenu Europu u kojoj zemlje blisko surađuju kako bi realizirale i očuvale dugoročni mir i prosperitet. Od tada, Dan Europe služi kao simbol ovog cilja, odajući počast postignućima Europske unije .

Dan Europe posebno je značajan ove godine jer pada na 45. obljetnicu prvih europskih izbora koji su održani 1979. Glasači iz cijele Europske unije glasali su za izbor zastupnika u Europskom parlamentu, učinivši te izbore povijesno važnim događajem za europsku demokraciju.

Činjenica da ovogodišnji Dan Europe pada točno mjesec dana prije europskih izbora od 6. do 9. lipnja naglašava koliko su ta dva događaja blisko povezana. Služi kao podsjetnik na važnost aktivnog sudjelovanja građana u stvaranju budućnosti Europe kroz glasanje

Kako bi obilježili Dan Europe 2024., građani imaju priliku posjetiti institucije EU-a u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu te se mogu pridružiti različitim događajima i aktivnostima u tim gradovima. Kroz rasprave, nastupe uživo, igre i druga događanja imaju priliku bolje se informirati o djelovanju Europske unije i o tome kako ona utječe na njihov svakodnevni život. Ovi događaji imaju za cilj promicanje komunikacije i interakcije između građana i donositelja odluka s naglaskom na povećanje transparentnosti i otvorenosti. Današnji dan ističe važnost poštivanja zajedničkog nasljeđa i predanost načelima koja povezuju zemlje Europske unije.