Otvorena izložba PROTOCI IDEJA na riječkom Korzu s izabranim idejama iz Otvorenog poziva za izbor ideja povezanih s baštinom riječke luke po projektu TEMPUS, Interreg V A – Italija-Hrvatska

izložba protoci ideja

Danas, 10. siječnja 2022. točno u 12 sati otvorena je izložba PROTOCI IDEJA u sklopu EU projekta TEMPUS  sufinanciranog iz programa Interreg V-A, Italija-Hrvatska, a u kojem su još riječki partneri Riječka razvojna agencija Porin d.o.o. i Grad Rijeka. Na otvorenju izložbe sudjelovali su: Nikolina Radić Štivić ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoj primorja, Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin d.o.o., Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizator je postava izložbe kojoj je cilj da temeljem prijava ideja iz poziva za prikupljanje ideja povezanih s baštinom riječke luke Riječke razvojne agencije Porin d.o.o., a koje se temelje na povijesnim naglascima razvoja riječke luke odnosno protoke tehnologije, materijala, ljudi i kultura, inače sadržajno uključenih u virtualnu izložbu. Navedenim se Pozivom htjelo omogućiti kreativnim ljudima prijaviti ideje na temelju izgradnje, obnavljanja i vrednovanja kulturne i prirodne baštine vezane na riječku luku. Tako se uz pomoć izabranih ideja uspostavi jezgro lokalnih poduzetničkih ekosustava usmjerenih na potporu kulturne i kreativne industrije. Izbor ideja omogućuje njihovo isticanje u daljnjim aktivnostima projekta i doprinosi stvaranju zajedničkog poduzetničkog ekosustava kao učinkovite i potrebne poduzetničke aktivnosti na području pilot projekta Rijeka odnosno –TUA Rijeka (Temporary Uses Action – Akcije privremenih koristi).

Na izložbi su prisutne sljedeće ideje: Čovjek u središtu načina života i rada u Rijeci prijavitelja LAG Terra Liburna iz Opatije, Kulturološki vremeplov kroz prošlost grada Rijeke prijavitelja Ustanove za obrazovanje odraslih Dante iz Rijeke, Muzej soba MARINA prijavitelj Arhipelag d.o.o. iz Malog Lošinja, Izrada maketa M/B Trebinje i  Maketa riječkih dizalica prijavitelja Hrvatski savez brodomodelara iz Rijeke, Bajo’s dimljena srdela u ulju prijavitelja Arca Craft Food iz Rijeke, Hidraulički kormilarski sustavi prijavitelja Scam-marina d.o.o. iz Viškova, Digitalizacija baštine riječke luke prijavitelja  M&production -obrt za promidžbu iz Rijeke, JGL muzej farmacije prijavitelja JGL muzej farmacije iz Rijeke, Riječke dizalice – turistička atrakcija Rijeka prijavitelja obrt Trifora iz Rijeke te Izrada suvenira torpeda s primjenom aditivne tehnologije prijavitelja Proizvodni park Torpedo Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. iz Rijeke.

Izložba će se moći pogledati u Rijeci sve do 20. siječnja 2022. Isto tako, manji broj proizvoda nositelja prije navedenih ideja postavljeni su u izlogu zgrade Grada Rijeke na Korzu 16.