Konferencija “Pametni građani za pametne gradove”

U petak, 8. srpnja 2022., sudjelovali smo na konferenciji „Pametni građani za pametne gradove“ u organizaciji Smart RI, a u sklopu projekta CEKOM – Centar kompetencija za pametne gradove.

Konferenciji je prethodilo otvaranje izložbe na postamentima na riječkom Korzu posvećene ovom projektu.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se Nenad Antolović, direktor tvrtke Smart RI, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke te Damir Medved, tehnički koordinator CEKOM-a. Na postamentima su predstavljeni ciljevi i segmenti projekta.

Nenad Antolović,
direktor tvrtke Smart RI
Marko Filipović,
gradonačelnik Grada Rijeke
Damir Medved,
tehnički koordinator CEKOM-a

Konferencija je održana u Ri Hubu te su uvodne riječi dali Nenad Antolović, direktor tvrtke Smart RI i Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

Nenad Antolović najavio je postavljanje multifunkcionalnog info pulta u centru Grada, a u čijem su odabiru dizajna sudjelovali građani Grad Rijeke. Također, pozvao je građane da se i dalje uključe u projekt ispunjavanjem ankete kojoj se može pristupiti QR kodom na postamentima ili putem poveznice. Osim toga, pozvao je građane i da posjete izložbu na postamentima na riječkom Korzu.

Gradonačelnik Marko Filipović naglasio je kako digitalizacija olakšava svakodnevni život i omogućava da brže i jednostavnije obavljamo svoje poslove. Također, napomenuo je i kako su u projekt CEKOM uključene neke od najvećih hrvatskih, ali i inozemnih, IT kompanija od kojih su neke nedavno otvorile svoje urede u Rijeci što pokazuje da je Rijeka grad u kojem se isplati ulagati i živjeti. Istaknuo je i kako je Grad Rijeka predvodnik u Hrvatskoj u digitalizaciji što potvrđuju brojne nagrade pa i ovaj projekt. Na kraju je rekao kako nema pametnog grada bez uključenih građana.

Nakon uvodnih riječi, uslijedilo je uvodno predavanje konferencije koje je održao Damir Medved koji je naglasio kako se nalazimo u središtu energetske oluje kojoj ćemo se morati prilagoditi te da ta oluja ističe nejednakost ljudi te da se je ovaj projekt način da se ta nejednakost riješi.

Zatim je, Saša Vojnović (Ericsson Nikola Tesla) održao  predavanje Urbana i ruralna mobilnost u kojem je istaknuo problem prometa te pronalazak rješenja u inteligentnom prometnom sustavu.

Predavanje Elektromobilnost u sustavu pametnog grada održao je Vedran Kotarski iz Hrvatskog telekoma. U predavanju je istaknuo kako se mnoge velike kompanije okreću električnim vozilima kako u autoindustriji tako i u naftnoj industriji pa tako Shell koji ima najveću mrežu crpki planira uvesti punionice električnih vozila.

Uslijedilo je predavanje Ekonomija dijeljenja u prometu koje je održao Marko Škrobo iz tvrtke Apsolon koje je potaknulo raspravu spremnosti građana na dijeljenje prijevoznih sredstava.

Zatim je održana panel rasprava na temu Budućnost javnog prijevoza u urbanim i ruralnim područjima kojom je moderirao Damir Medved, a panelisti su bili Saša Vojnović, Vedran Kotarski i Marko Škrobo. U raspravi su istaknuti problemi parkinga u centru grada, mala stopa uvođenja elektromobilnosti u Hrvatskoj, navike dijeljenja prijevoznih sredstava građana Hrvatske. Istaknuta su i rješenja za ove probleme te koji su zapravo motivi da bi se ti problemi riješili.

Ovom panel raspravom završen je blok predavanja na konferenciji, a uslijedilo je predstavljanje CEKOM aplikacija za građaneDorjan Cindrić (Exevio) predstavio je aplikacije RiLiveCeste i eNatječaji iz projekta Modesty, Davor Pasarić (Kreativni odjel) predstavio je aplikaciju etinerary te je Dražen Keresteny (Alarm Automatika) predstavio aplikaciju Barometar sigurnosti.

Uslijedila je prezentacija platformi vezanih uz energetsku učinkovitost i okoliš, a koje se razvijaju u sklopu projekta CEKOM. Uvod u predstavljanje platformi dala je Maja Božičević Vrhovčak iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Zatim je Blaž Peternel (SmartIS) predstavio platformu za donošenje odluka o smanjenju ugljičnog otiska u pametnom gradu te je Tomislav Sladonja (Hrvatski Telekom) predstavio SmartWaste sustav za upravljanje otpadom.

Zatim su iznesena svjedočanstva digitalno najspremnijeg grada –  Grada Rijeke kroz predstavljanje online usluga Grada koje je predstavio Aleksandar TomulićLea Stoiljković Medved predstavila je napore Grada Rijeke po pitanju participativnog odlučivanja i sličnih inicijativa te je na kraju Tamara Grubiša predstavila Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju- Energana.

Za kraj je prof. dr. sc. Zlatan Car, predstojnik Zavoda za automatiku i elektroniku s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci predstavio Erasmus+ WICT projekt „Introduction of joint short-cycle ICT courses for better employability of students and graduates“ te je osim tog projekta predstavio i njihov doprinos projektu CEKOM.