Obilježavanje Dana Europe 2022

EUROPE DIRECT Rijeka je povodom obilježavanja Dana Europe i Europske godine mladih organizirao niz događanja u razdoblju od 6. do 13. svibnja 2022. godine.

U petak, 6. svibnja 2022., EUROPE DIRECT Rijeka je posjetio Srednju školu Markantuna de Dominisa na Rabu. Aktivnostima su se pridružili i učenici i profesorice IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita o čemu smo već pisali te članak možete pročitati na poveznici.

U srijedu, 11. svibnja 2022., u Proizvodnom parku Torpedo okupili su se poduzetnici i budući poduzetnici kojima je voditeljica EUROPE DIRECT Rijeka, Doris Sošić, predstavila Dan Europe i mogućnosti financiranja poduzetnika početnika i startup-ova putem NextGenerationEU instrumenta i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Djelatnica Erste banke, Barbara Bebić, predstavila je financijske proizvode Erste banke i mogućnosti financiranja poduzetnika početnika.

U četvrtak, 12. svibnja 2022., organiziran je posjet delegacije EUROPE DIRECT Koprivničko-križevačke županije. U RiHub-u su im predstavljeni projekti CEKOM i Energana, a kasnije je organiziran i posjet Proizvodnom parku Torpedo u svrhu poticanja poduzetničkih aktivnosti za bolju kvalitetu poslovnog okruženja i življenja.

U petak, 13. svibnja 2022., u suradnji s Europskim dokumentacijskim centrom pri knjižnici Pravnog fakulteta Rijeka, u Gradskoj vijećnica Grada Rijeke, predstavljan je Dan Europe i Europske godine mladih te mogućnosti uključivanja mladih u istraživačke procese na Sveučilištu u Rijeci za učenike i studente.

S lijeva na desno: Marija Vukadin, dr. sc. Daniela Soldić Frleta, Doris Sošić, prof. dr. sc. Nataša Žunić Kovačević, dr. sc. Rozi Andretić-Waldowski, Kristian Tončić i dr. sc. Dejana Golenko

Na početku skupa, prisutnima se obratila prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Voditeljica EUROPE DIRECT Rijeka, Doris Sošić i voditeljica knjižnice Pravnog fakulteta i Europskog dokumentacijskog centra Rijeka, dr. sc. Dejana Golenko, predstavile su rad EUROPE DIRECT mreže i njihovih centara.

Zatim je prof. dr. sc. Nataša Žunić Kovačević predstavila Pravni fakultet Rijeka i mogućnosti za studente na njihovom fakultetu. Prisutnima se obratio i Kristian Tončić, predsjednik Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te je predstavio mogućnosti za studente iz perspektive studenta. Nakon toga je, dr. sc. Daniela Soldić Frleta, s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu predstavila njihov fakultet i mogućnosti za studente. Prisutnima se obratila i studentica diplomskog studija, Marija Vukadin, te im je ispričala što su to znanstveno-istraživački projekti studenata i zašto je nakon studiranja u drugoj zemlji došla na diplomski studij baš na FMTU. Na kraju je, dr. sc. Rozi Andretić-Waldowski, predstavila Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te je objasnila prisutnima kako se mogu uključiti u istraživanja još kao studenti.

prof. dr. sc. Nataša Žunić Kovačević, PRAVRI
Kristian Tončić, predsjednik Studentskog zbora PRAVRI
dr. sc. Daniela Soldić Frleta, FMTU
Marija Vukadin, studentica FMTU
dr. sc. Rozi Andretić-Waldowski, Odjel za biotehnologiju

Na kraju se prisutnima ponovo obratila prorektorica prof. dr. sc. Marta Žuvić, koja je i zaključila ovo događanje.

Hvala svima koji su nam se pridružili u ovogodišnjem obilježavanju Dana Europe!!!

Kontekst:

Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, na godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” iz 1950. godine, a koja se smatra začetkom današnje Europske unije.

Schumanova vizija polazi od novog modaliteta političke suradnje u Europi. Potpisanom deklaracijom uspostavila se Europska zajednica za ugljen i čelik čime se doprinijelo razvitku postojeće industrije i osiguravanju dugoročnog mira među državama Europe. Europska zajednica za ugljen i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Osiguravanje dugoročnog mira u poslijeratnoj Europi bio je već tada ambiciozan cilj Europske unije kakvu poznajemo danas. Važnost nastojanja da se održi mir u Europi danas je opet u prvom planu, kad izražavamo naše jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom.