EU osigurava humanitarnu pomoć Ukrajini za zimu i dodatnih 175 milijuna eura

Europska komisija za Ukrajinu će osigurati nova skloništa za hitne slučajeve i zimske objekte jer Rusija i dalje uništava civilnu infrastrukturu. Nadalje, Komisija će osigurati dodatnih 175 milijuna eura humanitarne pomoći za potporu onima kojima je najpotrebnija u Ukrajini i Moldovi.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič posjetio je Ukrajinu kako bi pomogao u koordinaciji jednog od najopsežnijih odgovora EU-a na hitne situacije. Tijekom posjeta susreo se s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, potpredsjednicom vlade za europske i euroatlantske integracije Olgom Stefanišinom, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, ministrom unutarnjih poslova Denisom Monastirskijem i ministrom zajednica i teritorijalnog razvoja Oleksijem Černišovim.

Ova zima vjerojatno će donijeti velike izazove Ukrajini i moramo biti spremni. Iz pričuve sustava rescEU odmah će se rasporediti privremena skloništa u tri različite regije u Ukrajini: Rivne, Buču i Harkiv. Osim toga, EU povećava financijska sredstva za humanitarnu pomoć s dodatnih 175 milijuna eura za obrazovanje, hranu, pristup vodi i zaštitu od hladne zime za najranjivije skupine. Surađujemo u pripremama za pridruživanje Ukrajine Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu.

Povjerenik Janez Lenarčič