Natjecanje za mlade prevoditelje Juvenes Translatores – 27 pobjednika iz cijele Europe

Europska komisija čestitala je 27 mladih pobjednika natjecanja u prevođenju Juvenes Translatores za srednje škole, a među kojima je i pobjednica za Hrvatsku, Patricija Petrinac iz V. gimnazije u Zagrebu. Natjecatelji su za prijevod mogli odabrati bilo koju kombinaciju dvaju od 24 službena jezika EU-a.

Od 552 dostupne jezične kombinacije, 2 940 mladih prevoditelja iz 689 škola koje su sudjelovale u natjecanju iskoristilo je njih 153, a među manje uobičajenima bili su prijevodi s portugalskog na finski, s bugarskog na švedski i sa slovačkog na grčki.

„Zakoračimo u zeleniju budućnost” odražava namjeru EU-a da počne intenzivnije raditi na boljoj, zelenijoj i digitalnijoj Europi. Ove godine, koja je Europska godina mladih, posebno priliči nagraditi mlade pobjednike i pohvaliti njihov rad. Čestitam njima, ali i njihovim učiteljima, koji učenicima usađuju ljubav prema jezicima.”

Johannes Hahn, povjerenik za proračun i administraciju

Natjecanje Juvenes Translatores organizira se kako bi se potaknulo učenje stranih jezika u školama i mladima omogućilo da se okušaju kao prevoditelji. Na natjecanju, koje se održava istovremeno u svim odabranim školama u cijelom EU-u, mogu sudjelovati 17-godišnji učenici srednjih škola.