Otvoren je videonatječaj „ImagineEU” za učenike srednjih škola

Komisija je objavila poziv na podnošenje prijava za natječaj „ImagineEU” za učenike koji pohađaju najviša dva razreda srednjih škola.

Učenici diljem EU-a pozivaju se da izrade i podijele kratke videozapise u kojima se iznose njihove inovativne ideje za promjene na europskoj razini kojima bi se mogla poboljšati kvaliteta života u njihovim zajednicama.  

Videozapise bi trebala izraditi skupina od najviše sedam učenika iz iste škole koji rade pod nadzorom jednog ili dvaju nastavnika. Videozapisi koji ispunjavaju uvjete zatim će se prikazati na internetskoj stranici natječaja na kojoj će gledatelji moći glasati za omiljene sadržaje.

Nakon javnog glasanja žiri će ocijeniti najbolje videozapise i u konačnici objaviti tri pobjednika. Tri najbolja tima imat će priliku posjetiti europske institucije, istražiti njihov rad i saznati više o EU-u tijekom dvodnevnog studijskog posjeta Bruxellesu.

Rok za slanje videozapisa je 13. prosinca 2023., a glasovanje putem interneta trajat će do 28. siječnja 2024. Detaljna pravila natjecanja i smjernice za prijavu dostupni su na web-mjestu..

Natječaj „ImagineEU” temelji se na konceptu europske građanske inicijative i usmjeren je na poticanje mladih građana da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju politika EU-a. Time se dopunjuje obrazovni skup alata „Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative”, osmišljen kako bi učenici stekli znanje i vještine koje će im omogućiti da budu aktivni i angažirani građani EU-a.