Komisija predstavila paket za inovacije u području umjetne inteligencije za potporu start-up poduzećima i MSP-ovima u tom području

Europska komisija predstavila je paket mjera za potporu europskim start-up poduzećima i MSP-ovima u razvoju pouzdane umjetne inteligencije uz poštovanje vrijednosti i pravila EU-a. To je uslijedilo nakon političkog dogovora iz prosinca 2023. o Aktu EU-a o umjetnoj inteligenciji, prvom sveobuhvatnom propisu o umjetnoj inteligenciji na svijetu, na temelju kojeg će se poduprijeti razvoj, uvođenje i prihvaćanje pouzdane umjetne inteligencije u EU-u.

U svojem govoru o stanju Unije 2023. predsjednica von der Leyen najavila je novu inicijativu da europska superračunala postanu dostupna europskim inovativnim start-up poduzećima u području umjetne inteligencije za razvoj pouzdanih modela umjetne inteligencije. Današnjim paketom to postaje stvarnost: uvode se razne mjere za potporu start-up poduzećima i inovacijama u području umjetne inteligencije, uključujući prijedlog da se start-up poduzećima u području umjetne inteligencije i široj inovacijskoj zajednici omogući povlašteni pristup superračunalima.

“Za razvoj umjetne inteligencije potrebna je računalna snaga, i to mnogo nje. Stoga želimo MSP-ovima i start-up poduzećima omogućiti povlašteni pristup mreži europskih superračunala. Cilj su nam inovacije u području umjetne inteligencije i inovacije s pomoću umjetne inteligencije. Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo u Europi uspostavili uspješan ekosustav umjetne inteligencije.”

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba

“Danas najavljujemo otvaranje tvornica umjetne inteligencije, u kojima se objedinjuju „sirovine” za umjetnu inteligenciju: računalna snaga, podaci, algoritmi i talenti. One će služiti kao jedinstvena kontaktna točka za europska start-up poduzeća u tom području i omogućavati im da razvijaju najnaprednije modele umjetne inteligencije i njezine industrijske primjene. Europa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju.”

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.