Komisija izložila: Mogućnosti za ublažavanje visokih cijena energije zajedničkom kupnjom plina i minimalnim obvezama skladištenja plina

Kao odgovor na Komunikaciju o REPowerEU i Izjavu iz Versaillesa, iznijela prijedloge za zajedničko europsko djelovanje kako bi se riješili temeljni i uzroci problema na tržištu plina i osigurala sigurnost opskrbe po razumnim cijenama sljedeće zime.
Uzorkovano trenutnom situacijom te ruskom invazijom na Ukrajinu, države Europe trebaju udružiti potražnju energenata kako bi se osigurala opskrbu istih slijedeće zime i ublažila utjecaj visokih računa za energiju građanima i poduzećima.

RJEŠENJE?

Primjenjujući iskustvo na temelju nabavke cjepiva tijekom COVID-19 pandemije Europska komisija planira se osnovati radna skupina za zajedničku nabavu plina na razini EU-a, koja će utrti put budućim energetskim partnerstvima s ključnim dobavljačima plina iz obnovljivih izvora i vodika. Udruživanjem potražnje poboljšala bi se međunarodna komunikacija EU-a s dobavljačima i pomoglo državama članicama da osiguraju jeftini uvoz prije sljedeće zime.

Globalna i europska energetska tržišta prolaze kroz turbulentno razdoblje, posebice od početka ruske invazije na Ukrajinu. Europa mora poduzeti hitne mjere kako bi osigurala opskrbu energijom sljedeće zime i ublažila utjecaj visokih računa za energiju na naše građane i poduzeća. Današnji prijedlozi još su jedan korak u našem intenzivnom radu na tom području.

Kadri Simson, povjerenica za energetiku

Postrojenja za skladištenje plina definirat će se kao kritična infrastruktura i zajamčiti da sve države članice, zajedno sa onima koje ne raspolažu podzemnim objektima na svojem državnom području, mogu imati koristi od visokih razina punjenja zahvaljujući mehanizmu solidarnosti.
Također, utvrđena je i mogućnost za intervencije na tržištu u pogledu cijena električne energije na razini EU-a i na nacionalnoj razini kako bi se ublažile posljedice po građane i poduzeća.