Svjetski dan slobode medija: Komisija se zalaže za slobodu i pluralizam medija

Svjetski dan slobode medija

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, održanog 3. svibnja proteklo je s imperativom na obrani slobode i pluralizma medija unutar EU-u i izvan nje. Zaštitom slobode medija ne štite se samo mediji i novinari, već i pravo građana na promptno primanje informacija. Za postizanje relevantnih sadržaja plasiranih čitateljima, nužno je omogućiti novinarima slobodu izražavanja, osigurati slobodni medijski prostori, ojačati profesionalni rad novinara i izboriti se protiv dezinformacija.

Upravo danas, kada živimo u vremenu s brojnim izazovima počevši od suočavanja s novim virusom COVID-19, katastrofalnim potresima i strašnim ratnim tragedijama, više nego ikada potrebno je omogućiti plasiranje točnih informacija, bez bojazni za svakog novinara ponaosob.

Imajući to na umu potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová tijekom jučerašnjeg obraćanja Europskom parlamentu dotakla se navedenog problema s nastojanjem ka rješavanju: ”Ove godine želim odati počast novinarima koji su na prvim crtama u Ukrajini. Šalju nam informacije pod cijenu vlastitih života i pokazuju nam ono što Rusija ne želi da vidimo. Naš je glavni prioritet njihova sigurnost. Istodobno jačamo svoje djelovanje u EU-u predstavljanjem novog zakonodavstva protiv zlouporabe sudskih postupaka protiv novinara i Zakonom o slobodi medija koji je u izradi.”

Svjestan ratne tragedije i nedostataka u slobodi medija, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton kazao je kako:”Ruska vojna agresija na Ukrajinu podsjetila nas je da se sloboda i pluralizam medija, koji štite naše demokracije, ne mogu uzimati zdravo za gotovo. Nastavit ćemo podupirati medijsku industriju, štititi ugrožene novinare i neumorno se boriti za slobodne i neovisne medije. Predstojećim aktom o slobodi medija poticat ćemo otporno medijsko tržište koje građanima pruža raznolike i pouzdane informacije.”

Trenutačnog stanja i sigurnosti novinara, dotakao se i visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell koji je jučer dao izjavu u ime EU-a. Njegov istup temeljen je na neosporivoj hrabrosti novinara, reportera, snimatelja i blogera koji riskiraju vlastite živote, kako bi nas promptno obavijestili o stanju u Europi.

Dok mnogi od njih  bivaju zarobljeni, ozlijeđeni ili uznemiravani, EU im pruža potporu i pomno ih prati. Pokušavajući sanirati postojeće probleme prošli je tjedan Komisija donijela paket mjera za borbu protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja čime se novinarima i borcima za ljudska prava pružaju alati za borbu protiv zlouporabe sudskih postupaka. Tim se paketom proširuje Preporuka komisije o sigurnosti novinara, kojom se definiraju mjere kao što su osnivanje neovisnih nacionalnih službi za potporu, uključujući telefonske linije za pomoć, pravne savjete, psihološku potporu i skloništa te mjere za osiguravanje njihove sigurnosti na internetu. Komisija će krajem ove godine donijeti i Europski akt o slobodi medija, kojim će se prvi put u zakonodavstvo EU-a ugraditi mjere za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti medija. Medijski pluralizam jedan je od ključnih elemenata godišnjeg izvješća o vladavini prava i u tom kontekstu Komisija nastavlja pratiti stanje u svim državama članicama EU-a. Komisija će dalje pružati financijsku potporu za poticanje slobode i pluralizma medija.

Slobodni tisak omogućuje demokratskije, jače i inkluzivnije društvo te je ključan u zaštiti i promicanju ljudskih prava. Stoga je ključno uspostaviti sigurnost medija i omogućiti im slobodu govora.