Govor o stanju Unije 2023

Ovogodišnji Govor o stanju Unije održat će se u srijedu 13. rujna s početkom u 9 sati.

Svake godine predsjednik ili predsjednica Europske komisije govori o važnim problemima s kojima se Europljani suočavaju i predstavlja ideje za rješavanje tih problema u govoru o stanju Unije (SOTEU).

Cilj je da Unija bude demokratičnija i transparentnija odnosno da građani mogu jasno vidjeti što Europska komisija radi, koje probleme ima u fokusu i na koji način ih rješava.

Pa tako tokom godine građani izražavaju svoja mišljenja i govore o svojim potrebama te predlažu rješenja, a Europska komisija sluša i odgovara prijedlozima koje predstavi upravo u ovom govoru.

Nakon govora zemlje članice Europske unije i Europski parlament razmatraju te prijedloge i daju moguća rješenja i promjene koje se mogu uvesti.

Ovogodišnji govor o stanju Unije održat će se u srijedu 13. rujna u 9 sati, kada će predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen iznijeti s kojim izazovima ćemo se susresti u sljedećoj godini te kako se Europska komisija planira nositi s njima te koja rješenja već planira.

Govor će se uživo prenositi na društvenim mrežama, a prijenos možete pratiti i na Facebook-u Europe Direct Rijeka.

Govor o stanju Unije 2022

U prošlogodišnjem govoru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je, kao iznimno bitne teme, rat u Ukrajini, energetsku krizu, klimatske promjene te obranu demokracije. Nakon njenog govora, u zadnjih godinu dana, to je dovelo do raznih prijedloga u tim područjima. Pa je tako razvijen novi pristup prema mentalnom zdravlju s konkretnim mjerama koje promoviraju mentalno zdravlje Europljana. Zatim reviziju pravila na tržištu električne energije kako bi se osigurale bolje cijene za građane. Osim toga i ova godina, 2023., na prijedlog Europske komisije, proglašena je Europskom godinom vještina kojoj je u fokusu poboljšanje raznih vještina radne snage kako bi bile u skladu s potrebama na tržištu rada.